Winkler Prins

Werken door de Winkler Prins Redactie

Gepubliceerd op 14-03-2017

Hoogtepunten juni 2000

betekenis & definitie

1 Juni
Start van de Expo 2000 in Hannover. Het thema van de Expo was ‘duurzaamheid’. Architectenbureau MVRDV uit Rotterdam had het Nederlandse paviljoen ontworpen. Een gebouw zonder buitenmuren, bestaande uit gestapelde landschappen met bloemen, bomen, water en windmolens. Het veertig meter hoge bouwwerk, het hoogste van de Expo, trok zeer veel bezoekers. Egypte, Voor de kust van Egypte zijn twee verdronken antieke steden gevonden. De resten van de Griekse stad Herákleion en de Faraonische stad Menouthis liggen bij de westelijke monding van de Nijl. De onderzoekers hebben na een zoektocht van twee jaar beelden van Heracles en Isis gevonden, maar ook sfinxen en kolommen opgericht tussen de zevende en vierde eeuw voor Christus.

12 Juni
Na de overwinning van België op Zweden trekken feestvierende voetbalfans naar het centrum van Brussel. Daar breekt een heuse straatoorlog uit. Volgens waarnemers is dat het gevolg van overdreven repressief optreden van de stadspolitie, die onnodige charges uitvoerde.

19 Juni
Marc Dutroux, verdacht van de ontvoering van zes kinderen, van wie hij er vier zou hebben vermoord, wordt veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens misdrijven die hij beging toen hij twee jaar geleden kortstondig uit de gevangenis ontsnapte. België/China/Groot-Brittannië/Nederland, De Britse douane ontdekt bij aankomst van de veerboot uit Zeebrugge in een container op een Nederlandse vrachtauto de lijken van 58 Chinese verstekelingen. Zij zijn door verstikking omgekomen. Twee verstekelingen zijn nog in leven. De Nederlandse chauffeur wordt gearresteerd.

22 Juni
In het Prinses Beatrixpark in Schiedam wordt aan het eind van de middag een tienjarig meisje verkracht en vermoord. Haar elfjarige vriendje wordt ernstig mishandeld maar weet aan de moordenaar te ontkomen. België Minister van Binnenlandse Zaken ntoine Duquesne (PRL) geeft toe dat de koelwagen waarin meer dan 50 illegale Chinezen de dood vonden, niet is gecontroleerd in de haven van Zeebrugge. De aanwezige rijkswachters hadden de handen vol met enkele Britse voetbalhooligans. De oppositie eist tevergeefs het ontslag van de bewindsman.

28 Juni
Het 6-jarige Cubaanse bootvluchtelingetje Elián González is met zijn vader en stiefmoeder teruggekeerd naar huis, nadat ook het Hooggerechtshof had bepaald dat hij terug naar Cuba mocht.

29 Juni
In verband met de halve finale in het EK 2000 tussen Italië en Nederland sluiten de meeste kantoren, winkels en zelfs de Tweede Kamer hun deuren, zodat iedereen om zes uur voor de buis kan zitten. Daar wacht de ontgoocheling: het Nederlands elftal verliest na in totaal vijf gemiste strafschoppen.

30 Juni
Acht mensen worden doodgedrukt en ongeveer twintig raken gewond als de menigte op het popfestival in Roskilde in paniek raakt. Later bezwijkt nog een slachtoffer aan zijn verwondingen.Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.