Hoogtepunten juli 2010 betekenis & definitie

13 Juli
In een grote antimaffia actie worden 320 leden opgepakt van met name de noord-Italiaanse tak van de Calabrische maffia, de ‘Ndrangheta. De ‘Ndrangheta is volgens minister Robert Maroni van Binnenlandse Zaken met afstand de machtigste en gevaarlijkste maffiaorganisatie van Italië.

19 Juli
In de Nationale Assemblée van Suriname wordt Desi Bouterse met 36 van de 50 stemmen tot president verkozen, nadat bij de verkiezingen op 25 mei de Mega Combinatie van deze in Nederland tot elf jaar voor drugshandel veroordeelde politicus 23 van de 51 zetels had veroverd. Het Nieuw Front van president Ronald Venetiaan verloor 9 zetels en zakte naar 14.

23 Juli
Jongeren tot 24 jaar kunnen zich voortaan inschrijven voor vrijwillige legerdienst. Ze kunnen een periode van minimaal 24 en maximaal 48 maanden vrijwillig dienst nemen in de Belgische krijgsmacht. De minister van Defensie, Pieter De Crem, hoopt met enkele honderden vrijwilligers de rekruteringsproblemen waar het leger mee kampt op te lossen. België is in 1994 als eerste land in Europa overgeschakeld naar een volledig beroepsleger. De kandidaten moeten slagen voor sportproeven en krijgen het eerste halfjaar een besheiden soldij van 7 euro per dag, bovenop hun werkloosheidsvergoeding. Na een halfjaar worden de vrijwilligers betaald zoals de andere militairen.

24 Juli
Een mega muziek- en dansfeest in Duisburg loopt uit op een ramp wanneer in kolossaal gedrang bij de ingang 21 mensen om het leven komen en meer dan vijfhonderd gewond raken. Het festivalterrein had slechts één ingang via een vrij smalle tunnel van zo’n honderd meter lang. Terwijl het feest al aan de gang is ontstaat in en bij de tunnel een gedrang dat overgaat in toenemende paniek bij de mensenmassa. De slachtoffers worden tegen de tunnelmuren aangedrukt of onder de voet gelopen.

25 Juli
Klokkenluiderswebsite WikiLeaks publiceert meer dan 90.000 geheime Amerikaanse rapporten over de oorlog in Afghanistan. Hieruit blijkt dat de Taliban betere en krachtiger wapens hebben, dat er veel meer doden vallen onder burgers dan bekend was en dat de NAVO vecht met geheime moordcommando’s. De uitgelekte documenten geven een gedetailleerd beeld van de oorlog in Afghanistan tot grote verontwaardiging van de Amerikaanse regering die stelt dat hierdoor de levens van Amerikanen en coalitiegenoten in gevaar worden gebracht en dat zelfs de nationale veiligheid wordt bedreigd.