Hoogtepunten januari 2009 betekenis & definitie

4 Januari
Het Israëlische leger valt met groot materieel de Gazastrook binnen. Israël voerde van 27 december 2008 tot en met 18 januari 2009 een militaire operatie uit in de Gazastrook. Aan Palestijnse kant vielen meer dan 1300 doden, voor het grootste deel burgers. Aan Israëlische kan kwamen dertien mensen om, onder wie drie burgers. Een groot deel van de infrastructuur van Gaza werd vernietigd, ca. vierduizend huizen werden verwoest. De laatste 200 filialen van de bekende warenhuisketen Woolworths sluiten definitief hun deuren. De keten, door haar trouwe bezoekers liefkozend ‘Woolies’ genoemd, is door de economische crisis in de problemen geraakt en heeft een schuldenlast van ruim 400 miljoen euro.

20 Januari
De Democraat Barack Hussein Obama wordt beëdigd als vierenveertigste president van de Verenigde Staten. De plechtigheid vindt plaats voor het Capitool in Washington DC. Ondanks de snijdende kou verzamelen zich ruim een miljoen mensen op de National Mall, het park dat zich uitstrekt voor het parlementsgebouw. Obama versloeg de Republikein John McCain (72) en diens ‘running mate’, de gouverneur van Alaska Sarah Palin (44).

23 Januari
Met een mes vermoordt de twintigjarige Kim De Gelder twee peuters en een kinderverzorgster in het kinderdagverblijf Fabeltjesland, in Sint-Gillis-Dendermonde. De twee vermoorde jongetjes zijn negen en zes maanden oud. Tien andere kinderen lopen eveneens verwondingen op door messteken. Na een korte klopjacht wordt de jonge dader gearresteerd. Hij heeft geen motief voor de moordpartij en zegt zich niets van de feiten te herinneren. Vijf weken later bekent hij een vierde moord, op een drieënzeventigjarige vrouw uit Beveren. Die had hij één week voor het drama in de kindercrèche omgebracht in haar woning.

28 Januari
Ramsey Nasr wordt voor een periode van vier jaar gekozen tot de nieuwe Dichter des Vaderlands. De vijfendertigjarige, in Antwerpen woonachtige en half-Palestijnse Nasr is behalve dichter ook schrijver, essayist, acteur, regisseur, librettist en vertaler. Nederland Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelt in hoger beroep drie voormalige topfunctionarissen van supermarktconcern Ahold wegens boekhoudfraude. Ex-topman Cees van der Hoeven wordt een boete van 30.000 euro opgelegd. Voormalig financieel directeur Michiel Meurs, die wordt gezien als de drijvende kracht achter de fraude, krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, een werkstraf van 240 uur en een geldboete van 100.000 euro. Bestuurder Jan Andreae wordt veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete van 50.000 euro.