Hoogtepunten januari 2007 betekenis & definitie

8 Januari
Apple-topman Steve Jobs lanceert de iPhone, een mobiele telefoon met touchscreen. Het aandeel Apple stijgt dezelfde dag met 8,5 procent.

9 Januari
Prins Laurent moet als getuige verschijnen voor de correctionele rechtbank van Hasselt, in een proces over fraude met geld van de zeestrijdkrachten. Volgens een van de beklaagden op het fraudeproces, kolonel Noël Vaessen (een ex-adviseur van de prins), wist Laurent dat de verbouwingswerken aan zijn woning in Tervuren werden bekostigd met verduisterd marinegeld. Laurent ontkent elke betrokkenheid. Koning Albert kondigt aan dat het betwiste renovatiebedrag van 185.000 euro zal worden terugbetaald. Het geld dat bij Laurent terechtkwam, was slechts een klein deel van de in totaal 2,2 miljoen euro die door militairen van de aankoopdienst werd ontvreemd bij het leger. Kolonel Vaessen zal tot 2,5 jaar cel worden veroordeeld, waarvan 6 maanden effectief.

15 Januari
Twee naaste medewerkers van ex-president Saddam Hussein, zijn halfbroer Barzan Ibrahim al-Tikriti en voormalig opperrechter Awed Hamed al-Bandar, worden in Bagdad opgehangen. Door een technische fout wordt de halfbroer bij zijn ophanging onthoofd.

17 Januari
Uit de tuin van het Singer Museum in Laren worden met lomp geweld zeven bronzen beelden geroofd. Slechts één beeld werd teruggevonden, De denker van Auguste Rodin, onherstelbaar beschadigd. Brons en koper zijn in trek. Er waren al bronzen beelden ontvreemd in Maarssen, Soest, Breukelen en Bilthoven. Koperen onderdelen worden gestolen van lichtmasten, bliksemafleiders en spoorlijnen. De waarde van De denker werd geschat op meer dan een miljoen euro. De waarde van het brons dat erin is verwerkt, is maar een paar honderd euro.

18 Januari
Door een hevige storm met windsnelheden tot 130 kilometer per uur komen zes mensen om het leven. In de middag komt in vele delen van het land de treinenloop tot stilstand, vooral door ontwortelde bomen die op het spoor vallen. Op de wegen ontstaaan grote en langdurige verkeersopstoppingen. De materiële schade, die het grootst is in de provincie Noord-Holland, wordt geschat op minimaal 160 miljoen euro.

19 Januari
Voor het kantoor van zijn krant in Istanbul wordt de tweeënvijftigjarige journalist Hrant Dink doodgeschoten. Dink was een van de leiders van de Armeense gemeenschap in Turkije en gaf het tweetalige weekblad Agos uit. De moordenaar blijkt de zeventienjarige Ogun Samast uit Trabzon, die waarschijnlijk is opgestookt door nationalistische extremisten.