Hoogtepunten januari 2005 betekenis & definitie

1 Januari
De nationale munt van Turkije, de lira, verliest zes van haar nullen. De lira is hierdoor niet langer gelijk aan 0,00000055 euro, maar aan 0,55 euro. De nieuwe lira wordt verdeeld in 100 nieuwe kurus.

8 Januari
Door een storm met orkaankracht en hevige regenval die het hele weekeinde duurt, komen vijftien mensen om het leven: acht in Zweden, vier in Denemarken en drie in Groot-Brittannië De storm gaat gepaard met windstoten van 145 kilometer per uur en is volgens meteorologen een van de hevigste uit de geschiedenis van Noord-Europa. De schade aan woningen en de bosbouw loopt in de tientallen miljoenen euro’s.

14 Januari
De Huygenssonde van het European Space Agency landt op Titan, de grootste maan van de planeet Saturnus. De sonde is zeven jaar eerder vertrokken vanaf het Amerikaanse moederschip Cassini met het doel om de atmosfeer en het oppervlak van Titan te bestuderen, daar de omstandigheden er volgens wetenschappers grote overeenkomsten vertonen met die van de oeraarde vier miljard jaar geleden.

17 Januari
De Nederlander van Marokkaanse afkomst Ali el Bejjati komt om het leven wanneer een vrouw, die hij zojuist in Amsterdam-Oost met behulp van een handlanger van haar tasje beroofd had, met haar auto achteruit op hem inrijdt.

18 Januari
Tijdens een officiële ceremonie in de Airbusfabriek in Toulouse wordt het grootste vliegtuig ter wereld onthuld, de A380. Het toestel kan minstens 555 passagiers vervoeren over een afstand van ruim 13.000 kilometer. Via BBC-monitoring komt uit Noord-Korea het bericht dat mannen in het vervolg om de twee weken naar de kapper moeten. Zij mogen een haarlengte hebben van één tot vijf centimeter. Lang haar zou onhygiënisch zijn, slordig ogen en zoveel voedingstoffen aan het hoofd onttrekken dat de intelligentie eronder lijdt.

30 Januari
In Irak worden voor de eerste maal sinds 1953 worden er vrije verkiezingen gehouden voor een parlement. Ondanks talloze bomaanslagen is de opkomst ruim 60 procent.