Hoogtepunten januari 2002 betekenis & definitie

1 Januari
Met verbluffend gemak gaan 306 miljoen Europeanen in 12 lidstaten van de EU van hun nationale munt over op de eenheidsmunt, de euro. EU/Spanje/België. Spanje neemt het EU-voorzitterschap over van België. VS. Uit sympathie met terroristenleider Osama bin Laden vliegt een 15-jarige jongen, Charles Bishop, opzettelijk zijn lesvliegtuigje te pletter tegen de Bank of America in Tampa, Florida. Bishop is op slag dood. In het gebouw vallen geen slachtoffers.

11 Januari
De eerste Taliban- en Al Qaida-gevangenen arriveren op Camp X-Ray in Guantánamo Bay, een Amerikaanse marinebasis op Cuba, waar zij zullen worden vastgehouden en ondervraagd.

17 Januari
Bij een Palestijnse aanslag in een feestzaal in Hadera, ten noorden van Tel Aviv, komen zes Israëliërs om het leven en raken er dertig gewond. De aanslag wordt opgeëist door de al-Aqsa-brigades, een gewapende vleugel van Arafats al-Fatah.

27 Januari
Een storm die over Groot-Brittannië en Ierland raast, kost aan zeven mensen het leven. Tienduizenden mensen komen zonder elektriciteit te zitten.

29 Januari
In zijn State of the Union zegt president Bush dat hij komend jaar op vooral drie fronten wil opereren: de strijd tegen het internationaal terrorisme, de versterking van de beveiliging van de VS en herstel van de economie. Hij noemt Noord-Korea, Iran en Irak onderdeel van de ‘As van het Kwaad’, landen die terrorisme steunen en de wereldvrede bedreigen door de verwerving van massavernietigingswapens.