Hoogtepunten januari 2001 betekenis & definitie

1 Januari
In Volendam eindigt de nieuwjaarsnacht in een tragedie. In café ’t Hemeltje, waar een paar honderd jongeren aan het feesten zijn, breekt brand uit. Enkele seconden later staat het café in lichterlaaie. Negen jongens en meisjes komen direct om het leven. In de weken erna loopt het dodental op tot 13. Verder zijn er ca. 180 gewonden, van wie ruim 60 ernstig. EU. Zweden neemt het EU-voorzitterschap over van Frankrijk.

13 Januari
Een aardbeving met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter kost aan ca. 800 mensen het leven.

15 Januari
Van de 7548 runderen die sinds 1 januari door de inspectiediensten van Volksgezondheid en Landbouw getest werden, staat in twee gevallen de diagnose van gekkekoeienziekte vast.

16 Januari
President Laurent-Désiré Kabila wordt neergeschoten door een lijfwacht. Hij overlijdt twee dagen later en wordt opgevolgd door zijn zoon Joseph Kabila.

17 Januari
Het Lagerhuis neemt een wet aan die de drijfjacht op vossen in Engeland en Wales verbiedt. VS. In Californië wordt de noodtoestand afgekondigd wegens problemen met de stroomvoorziening.

20 Januari
Bill Clinton treedt af en de Republikein George W. Bush wordt ingezworen als 43ste president van de Verenigde Staten, met Dick Cheney als vice-president.

31 Januari
Drie Schotse rechters in Kamp Zeist (Nederland) spreken een vonnis uit naar aanleiding van de aanslag in 1988 op een Amerikaanse Boeing-747 boven het Schotse plaatsje Lockerbie, waarbij 270 doden vielen.Van de twee Libische verdachten wordt Abdel Basset al-Megrahi schuldig bevonden aan moord en veroordeeld tot levenslang, terwijl de ander, Al-Amin Khalifa Fhima, wordt vrijgesproken en naar Libië mag terugkeren.