Hoogtepunten januari 2000 betekenis & definitie

1 januari
De wereld is vrijwel vlekkeloos het nieuwe millennium binnengegaan. De gevreesde millenniumbug sloeg maar zeer beperkt toe. Voorspelde rampen als vliegtuigongelukken, stroomuitval en totale ontregeling van het openbare leven bleven uit, zodat de jaarwisseling vooral een groot feest was.

9 januari
In het Rotterdamse Dijkzigtziekenhuis overlijdt de 17-jarige student journalistiek Daniel van Cotthem aan de gevolgen van een klap die hij twee dagen eerder kreeg op het station Vlaardingen-Oost. Daniel en zijn vriendin Loes wachtten op het perron op hun trein, toen zij zonder enige aanleiding werden omsingeld door een groep jongeren, van wie één Daniel de dodelijke klap toediende.

15 januari
Joegoslavië. De Servische militieleider Zeljko Raznatovic, beter bekend als Arkan, wordt in de hal van zijn hotel in Belgrado doodgeschoten. Arkan werd gezocht door het Joegoslavië-tribunaal vanwege zijn deelname aan de etnische zuiveringen in Bosnië.

26 januari
Aan de vooravond van de Dag van de Poëzie wordt Gerrit Komrij verkozen tot Dichter des Vaderlands. De twee zwakbegaafde ‘Hennies’, die in maart 1998 bij aankomst in Turkije waren gearresteerd en vervolgens bijna twee jaar gevangen zaten omdat er tien kilo heroïne in hun bagage was gevonden, zijn weer thuis. Zij werden vrijgelaten nadat duidelijk was geworden dat een ander destijds de heroïne in hun koffers had gestopt.