Hoogtepunten februari 2009 betekenis & definitie

3 Februari
In een radioprogramma dat gewijd is aan de honderdste geboortedag van Charles Darwin, de grondlegger van de evolutietheorie, neemt oud-directeur en presentator van de Evangelische Omroep, Andries Knevel, tot schrik en verontwaardiging van vele leden van zijn omroepvereniging openlijk afstand van het idee dat God de wereld in exact zes dagen heeft geschapen. Volgens hem diende de bijbeltekst in Genesis 1 niet letterlijk te worden genomen.

6 Februari
Minister van der Laan van Wonen, Wijken en Intergratie stelt vanwege financieel wanbeleid de Amsterdamse woningbouwvereniging Rochdale onder toezicht. Directeur Möllenkamp sloot in zijn eentje miljoenendeals af, kende zichzelf bonussen toe en kocht op kosten van de vereniging een Maserati.

15 Februari
Op Antarctica wordt een nieuwe Belgische Zuidpoolbasis, Prinses Elisabeth geheten, ingewijd door een delegatie van politici, (sponsorende) bedrijfsleiders en wetenschappers. De basis voor wetenschappelijk onderzoek werkt volledig op basis van hernieuwbare energie, afkomstig van windturbines en zonnepanelen. De nieuwe basis kreeg de naam van prinses Elisabeth omdat haar vader, kroonprins Filip, voorzitter is van de International Polar Foundation.

17 Februari
In Phnom Penh gaat het Rode Khmer-tribunaal (ook genaamd: Cambodjatribunaal) van start. De Rode Khmer was van 1975 tot 1979 aan de macht. In die periode kwamen naar schatting 1,7 miljoen Cambodjanen - ongeveer een kwart van de bevolking - om door ondervoeding, uitputting, mishandeling of executie.

25 Februari
Negen mensen komen om het leven en meer dan vijftig raken gewond, wanneer een passagiersvliegtuig van Turkish Airlines kort voor de landing neerstort in een drassige weide bij de luchthaven Schiphol. Een defecte hoogtemeter blijkt de oorzaak. De doden zijn vijf Turken, onder wie drie (co)piloten, en vier Amerikanen. Het is in Nederland voor het eerst in dertien jaar dat een passagiersvliegtuig neerstort en mensenlevens eist.