Hoogtepunten december 2010 betekenis & definitie

1 December
Kort nadat WikiLeaks zo’n 250.000 geheime diplomatieke documenten van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op het net heeft gezet, wordt er een arrestatiebevel van Interpol uitgevaardigd voor Julian Assange, de topman van deze internationale klokkenluiderssite. Assange wordt in Zweden verdacht van verkrachting en seksuele intimidatie, maar volgens hem gaat het om een politiek complot. Hij meldde zich echter een week later vrijwillig bij de politie in Londen, waar hij werd gearresteerd maar later op borgtocht vrijgelaten.

2 December
De FIFA maakt bekend dat het wereldkampioenschap voetbal in 2018 naar Rusland zal gaan.

10 December
Een symbolische lege stoel vertegenwoordigt de Chinese mensenrechtenactivist Liu Xiaobo bij de uitreiking van de Nobelprijs voor de vrede in Oslo, die hem was toegekend voor zijn lange en vreedzame strijd voor fundamentele mensenrechten in China. De Chinese regering toonde zich uitermate verbolgen over de toekenning. Liu die sinds eind 2008 in gevangenschap zit, is volgens China een misdadiger die zijn straf moet uitzitten.

18 December
Terwijl enkele dagen eerder het land al overvallen was door winterse buien, geeft de ANWB op deze dag wegens ernstige sneeuwval een ‘thuisblijfadvies’. De dagen erna wordt Nederland geconfronteerd met chaos op de wegen en bij de spoorwegen die tot het einde van het jaar zou aanhouden.

21 December
Het parlement neemt wetgeving aan die overheidscontrole op de media verscherpt. Een nieuwe media-autoriteit gaat alle publicaties van kranten, radio en tv en websites controleren en kan hoge boetes opleggen bij overtreding. Vanuit verscheidene landen van de Europese Unie werd op deze beperking van de persvrijheid ernstige kritiek geuit, vooral ook omdat Hongarije vanaf 1 januari 2011 voorzitter is van de Europese Raad van Ministers.

24 December
In een interview in de Volkskrant met voormalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin toont deze zich ‘geschokt’, omdat hem was gebleken dat CDA-voorzitter Henk Bleeker en demissionair minister Maxime Verhagen in de zomer al hadden afgesproken dat zij samen naar het departement van Economische Zaken en Landbouw zouden gaan. Volgens Hirsch Ballin diende de voorzitter van ‘een diep verdeelde partij’ als het CDA onafhankelijk te zijn in plaats van kandidaat-staatssecretaris voor een bepaalde coalitie.

27 December
Een Moskouse rechtbank verklaart de vroegere olietycoon Michail Chodorkovski schuldig aan verduistering en het witwassen van geld en veroordeelt hem tot 6 jaar gevangenisstraf. De zevenenveertigjarige Chodorkovski werd in 2003 gearresteerd en in 2005 veroordeeld wegens belastingontduiking en zou op grond van het toenmalige vonnis in 2011 vrijkomen. Zijn bedrijf Yukos was al eerder geconfisqueerd.

30 December
Voormalig president Moshe Katsav is door de rechtbank van Tel Aviv schuldig bevonden aan verkrachting. Zelf heeft hij altijd ontkend. Hem zou een gevangenisstraf wachten van tenminste vier jaar.