Hoogtepunten december 2009 betekenis & definitie

1 December
Zonder veel ruchtbaarheid sluit het ministerie van Defensie de afdeling voor Unidentified Flying Objects. Sinds de oprichting in 1950 ontving de afdeling zo’n 12.000 tips en vragen over onbekende vliegende objecten. In 95% van de gevallen kon een verklaring voor de waarnemingen worden gevonden. De sluiting van de afdeling, waar één man werkt, levert Defensie naar verwachting een besparing van 44.000 pond op.

5 December
Een binnenshuis afgestoken vuurwerkshow in de Russische stad Perm, 1200 kilometer ten oosten van Moskou, veroorzaakt een vuurzee. Ruim honderd Russen komen daarbij om het leven. Tientallen raken ernstig gewond.

13 December
In Milaan gooit een tweeënveertigjarige man van enkele meters afstand een souvenirbeeld van de Dom van Milaan in het gezicht van premier Berlusconi. Met een gebroken neus, een bloedlip en twee gebroken tanden wordt hij naar het ziekenhuis gebracht. De aanslag vindt plaats acht dagen na de ‘Nee tegen Berlusconi dag’, die in het land 350.000 mensen op de been bracht.

21 December
Begonnen wordt met de ruiming van zo’n 40.000 geiten vanwege de om zich heen grijpende Q-koorts. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die vooral geiten met zich meedragen en die met name vrijkomt wanneer een besmet dier hierdoor een miskraam krijgt. Door verspreiding via de lucht, maar ook door direct contact met de geiten, kunnen ook mensen worden aangestoken en last krijgen van griepverschijnselen, waarbij in een deel van de gevallen de aandoening chronisch wordt. Sinds de ziekte in 2007 aan een opmars begon, zijn bijna 2300 mensen na besmetting ziek geworden, van wie er elf overleden.

25 December
De drieëntwintigjarige Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab probeert aan boord van een lijnvlucht van Amsterdam naar Detroit tachtig gram van de uiterst explosieve stof pentaerythritoltetranitraat kort voor de landing tot ontploffing te brengen. Maar in plaats van een explosie komen er slechts vlammen en een knal. Een medepassagier, de tweeëndertigjarige Nederlander Jasper Schuringa, weet het vuur te doven en de Nigeriaan te overmeesteren. Deze wordt vervolgens in de boeien geslagen. Schuringa wordt naderhand in de VS onthaald als een held.

31 December
Het IJslandse parlement, de Althing, keurt het Icesave-akkoord goed waardoor Britse en Nederlandse miljardenleningen terugbetaald kunnen gaan worden.