Winkler Prins

Werken door de Winkler Prins Redactie

Gepubliceerd op 15-03-2017

Hoogtepunten december 2007

betekenis & definitie

11 December
In Algiers vallen zeker vijftig doden, onder wie tien medewerkers van de Verenigde Naties, bij ongeveer gelijktijdige bomaanslagen op de Algerijnse Constitutionele Raad en op gebouwen van de vluchtelingenorganisatie UNHCR en de ontwikkelingsorganisatie UNDP. De gecoördineerde aanslagen wijzen onmiddellijk op Al Qaida, evenals de symboliek van de datum: 11 december, een nieuwe toevoeging aan het rijtje: 11 september (2001, Verenigde Staten), 11 maart (2004, Madrid). En op 11 april 2007 volgden de eerste grote aanslagen die door Al Qaida in de islamitische Maghreb werden opgeëist, op het kantoor van de premier en een politiebureau in Algiers, met 33 doden.

13 December
Een Apache-helikopter vliegt tijdens een oefenvlucht tegen een hoogspanningskabel boven de Waal. De kabel knapt en vijftigduizend huishoudens in de Tieler- en Bommelerwaard zitten plotseling in het donker en in de kou. Het herstel vergt twee dagen.

18 December
De politie meent in de hoofdstad Luanda van Angola van doen te hebben met gewapende criminelen. De mannen worden direct dood geschoten. Later bleek het te gaan om acteurs in een misdaadfilm.

27 December
Oud-premier en leider van de Pakistan People’s Party Benazir Bhutto wordt vermoord in Rawalpindi. Bhutto wordt na afloop van een verkiezingsbijeenkomst neergeschoten. In het ziekenhuis overlijdt zij aan haar verwondingen. De schutter blaast zichzelf op, waarbij nog eens zeker twintig mensen om het leven komen.Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.