Hoogtepunten december 2004 betekenis & definitie

1 December
Prins Bernhard (93), die ’s ochtends nog vanuit Paleis Soestdijk een oude militaire makker met diens verjaardag gelukwenste, sterft ’s avonds in een Utrechts ziekenhuis. Op 11 december wordt hij bijgezet in de Nieuwe Kerk te Delft. Drie dagen later publiceert de Volkskrant een serie interviews waarin de prins o.a. het bestaan van twee buitenechtelijke dochters toegeeft: Alexia (37) en Alicia (ongeveer 50).

8 December
Een kerststal in het wassenbeeldenmuseum Madame Tussaud’s in Londen veroorzaakt grote ophef. In de stal zijn voetballer David Beckham en zijn vrouw Victoria, voormalig Spice Girl, te zien als Jozef en Maria, de acteurs Samuel L. Jackson en Hugh Grant en de Ierse komiek Graham Norton als schaapherders, de Britse premier Tony Blair, prins Philip en de Amerikaanse president Bush als de drie wijzen uit het oosten, en de Australische zangeres Kylie Minogue als zwevende engel. Kerkleiders reageren woedend. De stal haalt de feestdagen niet: nadat hij door een boze bezoeker is beschadigd, wordt hij gesloten. Het museum biedt zijn excuses aan.

11 December
Artsen in Wenen, onder wier behandeling presidentskandidaat Viktor Joesjtsjenko zich had gesteld nadat hij begin september ziek was geworden na een etentje met de chef van de Oekraïense geheime dienst, Igor Smesjko, verklaren dat Joesjtsjenko’s ziekte het gevolg is van een poging hem met dioxine te vergiftigen. Sindsdien heeft Joesjtsjenko een ernstig pokdalig gezicht. Tot de bekendmaking van de Weense artsen was Joesjtsjenko’s verminkte uiterlijk door met name de oppositie toegeschreven aan een virusinfectie.

14 December
President Chirac opent het door de Britse architect Lord Norman Foster ontworpen Millau-viaduct over de rivier de Tarn, tussen Clermont-Ferrand en Béziers. Het is met 343 m als hoogste punt het hoogste viaduct ter wereld. Het wegdek ligt op 270 m. Met de voltooiing ervan is de A75, die Parijs met Barcelona verbindt, eindelijk gereed.

26 December
Een zeebeving met een kracht van 9,0 op de schaal van Richter, even ten noordwesten van het Indonesische eiland Sumatra, veroorzaakt een tsunami met catastrofale gevolgen. De verwoestende vloedgolf overspoelt kusten van Sumatra, Sri Lanka, Zuid-India, Thailand, Maleisië en de Malediven. Zelfs in Oost-Afrika, in Somalië en Tanzania, vallen slachtoffers. Aanvankelijk wordt het aantal doden geschat op zo’n 20.000.

30 December
Bij een brand in een discotheek in Buenos Aires komen meer dan 180 mensen om het leven en raken zo’n 700 gewond. De brand ontstond vermoedelijk doordat vuurpijlen werden afgeschoten. De nooduitgangen waren vergrendeld om te voorkomen dat mensen zonder te betalen binnen zouden komen.

31 December
Het aantal slachtoffers van de tsunami die op 26 december een aantal landen rond de Indische Oceaan trof, is de afgelopen dagen razendsnel gestegen. Het totaal aantal doden is opgelopen tot meer dan 140.000, onder wie enkele honderden westerse toeristen. Duizenden toeristen worden nog vermist. Zwaarst getroffen is de Indonesische provincie Atjeh, op Sumatra, waar 80.000 doden zijn geteld. Daarna komen Sri Lanka (30.000 doden), India (15.000) en Thailand (5000). Volgens de Verenigde Naties verkeren zo’n vijf miljoen mensen in acute nood.