Hoogtepunten december 2003 betekenis & definitie

3 December
Twee dagen van zware regenval en overstromingen kosten in Zuid-Frankrijk aan zeker vijf mensen het leven. Meer dan 9000 mensen zijn geëvacueerd. In Marseille en omgeving wordt de noodtoestand uitgeroepen. Een dag later valt een zesde slachtoffer.

9 December
In de Franse stad Pau worden ETA-kopstuk Gorka Palacios en drie andere leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA gearresteerd. In het oude stadhuis van Den Haag geeft prins Willem-Alexander zijn twee dagen eerder geboren dochter aan. Het prinsesje krijgt de namen Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria. Haar roepnaam is Amalia. Bij een zelfmoordaanslag in het centrum van Moskou worden zeker 6 mensen gedood en raken 14 gewond. Volgens een ooggetuige waren de twee vrouwelijke terroristen op weg naar de Doema, het Russische parlement.

13 December
Amerikaanse militairen ontdekken de verdreven Iraakse leider Saddam Hoessein in een gat in de grond in de buurt van de stad Tikrit en nemen hem gevangen.

17 December
De Amsterdamse rechtbank veroordeelt internetbedrijf World Online (WOL)tot een schadevergoeding van in totaal ongeveer € 100 mln aan ruim 10 000 misleide beleggers. Zij zouden vóór de beursgang op het verkeerde been zijn gezet door een onvolledig prospectus en verhullende uitspraken van WOL-oprichtster Nina Brink.

26 December
Het zuidoosten van Iran wordt getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter en het epicentrum bij de stad Bam. Aanvankelijk is de schatting van het aantal doden 20 .000, maar dit aantal loopt al snel op naar 40 .000. Meer dan 100. 000 mensen raken dakloos. De beroemde citadel van Bam, uit de 16de–17de eeuw, wordt volledig verwoest.