Hoogtepunten december 2001 betekenis & definitie

3 December
In antwoord op de zelfmoordaanslagen van afgelopen weekend vallen Israëlische helikopters het presidentiële complex van Arafat in Gaza aan, waarbij twee van diens helikopters worden vernield. Op de Westelijke Jordaanoever bestoken gevechtsvliegtuigen het kantoor van Arafat en het politiebureau in de stad Jenin. ’s Nachts bezet het Israëlische leger met tanks de luchthaven van Gaza. Nederland. De politie maakt bekend dat het vermoorde ‘meisje van Nulde’ de vierjarige Rowena Rikkers is, afkomstig uit Rotterdam. Een op 22 oktober op de televisie getoonde reconstructie van haar hoofdje leidde tot de vaststelling van haar identiteit.

13 December
De Amerikaanse regering geeft een videoband vrij waarop Osama bin Laden lijkt te erkennen dat hij betrokken was bij de terreuraanslagen in de VS op 11 september.

16 December
Na ruim een week van zware bombardementen en grondaanvallen melden lokale commandanten dat alle grotten bij Tora Bora zijn veroverd en alle leden van het Al Qaidanetwerk van Osama bin Laden zijn verdreven of gedood. Van Osama bin Laden zelf ontbreekt echter nog steeds elk spoor.
19 December
In Argentinië wordt de staat van beleg afgekondigd nadat duizenden Argentijnen in de hoofdstad, Buenos Aires, en enkele andere grote steden aan het plunderen zijn geslagen. Zij protesteren tegen de ongekende bezuinigingsmaatregelen van minister van Economische Zaken Domingo Cavallo. Steeds meer mensen leven onder de armoedegrens als gevolg van de zware economische crisis. Bij de ongeregeldheden vallen meer dan twintig doden. Nederland/Spanje. In de Spaanse stad Murcia worden de moeder van Rowena Rikkers en haar vriend gearresteerd. Zij worden verdacht van moord op Rowena, het ‘meisje van Nulde’.

22 December
In een toestel van American Airlines, op weg van Parijs naar Miami, Florida, wordt de Brit Richard Reid door bemanningsleden en passagiers overmeesterd als hij op het punt staat met een lucifer een uit zijn schoen stekend lont aan te steken om zo een in zijn schoenen verborgen explosieve lading tot ontploffing te brengen. Onderzocht wordt of de tot de islam bekeerde Reid dezelfde is als Abdul Ra’uff, die voor Osama bin Ladens terreurnetwerk Al Qaida onderzoek zou hebben gedaan naar mogelijke doelen voor terroristische aanslagen.