Hoogtepunten augustus 2008 betekenis & definitie

3 Augustus
De Groningse dorpen Lutjegast, Sebaldeburen en Doezum worden getroffen door een windhoos, waarbij veel schade wordt aangericht aan boerderijen en schuren.

8 Augustus
Om 8 minuten over 8 worden in Peking de Olympische Spelen officieel geopend. In heel China trouwen 314.224 paren. Alleen al in Peking zijn dit 15.646 koppels. De datum 8.8 kent ook een geboortegolf; om de natuur een handje te helpen worden enkele duizenden baby’s met een keizersnee ter wereld gebracht.

15 Augustus
President Michail Saakasjvili tekent een bestandsakkoord om een einde te maken aan gevechten met het Russische leger. Op 8 augustus was Georgië Zuid-Ossetië binnengevallen, nadat het conflict met Rusland over deze van Georgië afvallige en door Rusland gesteunde regio was geëscaleerd. Binnen twee dagen werden niet alleen de Georgische troepen uit Zuid-Ossetië verdreven, maar ook delen van Georgië door het Russische leger bezet.

18 Augustus
Hevige moessonregens en een damdoorbraak in de Kosi, een rivier die van Nepal naar Bihar stroomt, veroorzaken overstromingen in India waardoor meer dan 2,5 miljoen mensen worden getroffen. Honderdduizenden verliezen hun huizen, vee en bezittingen. In veel gebieden spoelen wegen en spoorwegen weg en raken water- en elektriciteitsvoorzieningen in het ongerede.

20 Augustus
Een vlucht van de Spaanse maatschappij Spanair eindigt in een tragedie, wanneer het toestel bij het opstijgen van de Madrileense luchthaven Barajas neerstort. Van de 172 passagiers en bemanningsleden aan boord komen er 153 om het leven. Kort hiervoor is de vijftien jaar oude MD-82 tijdens de eerste startpoging teruggeroepen naar de pier vanwege een technisch mankement. Nadat dit verholpen is, mag het toestel alsnog vertrekken.

22 Augustus
Gewezen topvoetballer Gilbert Bodart (ex-Standard Luik en ex-nationale ploeg) wordt gearresteerd voor medeplichtigheid aan een geldoverval op het vakantiedomein van de Grotten van Han, in Wallonië. Bodart werkte als marketingverantwoordelijke op het vakantiedomein. Hij bekent de overvallers toegang te hebben verschaft tot de kantoren. Hij deed dat naar eigen zeggen om gokschulden af te betalen. In 2006 kwam Bodart als voetbaltrainer al in opspraak in het gokschandaal met de Chinees Yé.

31 Augustus
Voor het eerst in 125.000 jaar zijn de noordoostelijke en de noordwestelijke doorvaart van de Noordpool tegelijk bevaarbaar.