Hoogtepunten augustus 2007 betekenis & definitie

1 Augustus
In de stad Minneapolis stort een brug over de rivier de Mississippi in. Tientallen auto’s vallen in het water. Elf mensen komen om het leven. Later in de maand blijkt dat inspecteurs het bouwwerk al zeventien jaar lang als ‘technisch gebrekkig’ beoordeelden.

8 Augustus
Fractievoorzitter Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid vindt dat het verspreiden en in bezit hebben van de koran verboden moet worden. In een ingezonden stuk in de Volkskrant noemt hij de koran een islamitische Mein Kampf, waarin een zieke ideologie van Allah en Mohammed is neergelegd. Volgens Wilders zet het boek aan tot haat en geweld. Hij schrijft: ‘Ik heb genoeg van de koran in Nederland: verbied dat fascistische boek’.

14 Augustus
Bijna vierhonderd mensen komen om bij een aanslag in Dahuk, in het Koerdische noorden. De meeste slachtoffers zijn jezidi’s, een Koerdische religieuze minderheid die niet tot de islam behoort. Vier zelfmoordenaars laten hun met explosieven beladen voertuigen vlak na elkaar exploderen. Een hiervan is een tankauto. Op het tijdstip van de aanslagen zijn veel buurtbewoners op de been om avondinkopen te doen. Winkels en flatwoningen storten in door de kracht van de explosies. De aanleiding is de steniging van een meisje van de jezidi’s, die een relatie had met een moslimjongen.

21 Augustus
Volgens het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center is de noordwestpassage tussen Groenland en Canada - tijdelijk - geheel bevaarbaar.