Hoogtepunten augustus 2005 betekenis & definitie

7 Augustus
De zeven bemanningsleden van een Russische minionderzeeër worden op de bodem van de Grote Oceaan gered, nadat zij drie dagen eerder op een diepte van 190 meter verstrikt zijn geraakt in visnetten en kabels. De onderzeeër wordt losgeknipt door een onbemande, van afstand bestuurde Britse onderwaterrobot, een Scorpio. Op dat moment heeft de bemanning nog voor acht uur zuurstof.

14 Augustus
Een Boeing 737 van de Cypriotische luchtvaartmaatschappij Helios Airways vliegt tegen een berg bij Athene. Hierbij komen alle 115 passagiers en 6 bemanningsleden om het leven. Uit nader onderzoek blijkt dat het ongeluk het gevolg was van het wegvallen van de druk uit de cockpit, waardoor de piloot buiten bewustzijn raakte.

18 Augustus
Archeologen maken de ontdekking bekend van een Thracisch graf met gouden sieraden ten oosten van de hoofdstad Sofia. De Thraciërs leefden van 4000 vóór tot 300 na Christus in een gebied dat zich uitstrekte van de Kaukasus tot Zuidwest-Europa. Het is de tweede ontdekking van een Thracisch graf met sieraden in korte tijd.

30 Augustus
Een dag nadat de orkaan Katrina met windsnelheden van meer dan 200 kilometer per uur de kustgebieden van Louisiana, Mississippi en Alabama had getroffen, breekt een dijk door van het meer Pontchartrain nabij New Orleans. Hierna loopt 80 procent van de stad onder. Op sommige plaatsen staat het water zeven meter hoog. Naar schatting 50.000 tot 100.000 mensen hebben geen gehoor gegeven aan de oproep tot evacuatie en zijn dus op dat moment nog in de stad aanwezig.