Winkler Prins

Werken door de Winkler Prins Redactie

Gepubliceerd op 15-03-2017

Hoogtepunten augustus 2003

betekenis & definitie

5 Augustus
Bij een aanslag met een autobom voor het Marriott Hotel in Jakarta komen ten minste 14 mensen, onder wie een Nederlander, om het leven en raken meer dan 140 gewond. De aanslag is waarschijnlijk gepleegd door de moslimextremistische Jema’ah Islamiyyah-beweging.

6 Augustus
Israël begint met de vrijlating van in totaal 339 Palestijnse gedetineerden, minder dan het eerder toegezegde aantal van 540. De vrijlating is bedoeld als gebaar van goede wil in het kader van het vredesproces. De Palestijnse Autoriteit dringt aan op amnestie voor alle ruim 6000 Palestijnse gevangenen in Israël.

8 Augustus
De Antwerpse verpleger Raf Schyvens, die sinds december 2000 in Saoedi-Arabië in de cel zat op verdenking van betrokkenheid bij een bomaanslag, krijgt gratie van koning Fahd.

12 Augustus
De hittegolf zorgt op 12 opeenvolgende dagen voor ozonalarm.

19 Augustus
Bij een bomaanslag op het VN-hoofdkwartier in Bagdad komen ten minste 24 mensen om het leven, onder wie de Hoge Commissaris van de VN voor mensenrechten en tijdelijk de speciale vertegenwoordiger van de VN voor Irak, Sérgio Vieira de Mello.Bij een Palestijnse zelfmoordaanslag op een stadsbus in Jeruzalem worden 20 mensen, meest ultraorthodoxe joden, gedood, onder wie 7 kinderen. Meer dan 130 mensen raken gewond. De aanslag wordt opgeëist door Hamas. Israël sluit vervolgens de grensovergangen met de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, schort alle contacten met de Palestijnse Autoriteit over de terugtrekking van Israëlische troepen uit Palestijnse steden op en kondigt een totale oorlog tegen Hamas aan.

20 Augustus
Prinses Mathilde bevalt in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht van een zoon. Dit tweede kindje van Mathilde en kroonprins Filip krijgt de namen Gabriël Boudewijn Karel Maria.

24 Augustus
De komst van 4000 radicale Vlaamsnationalisten op de eerste IJzerwake, in Steenstrate nabij Ieper, voltrekt de breuk met de aanhangers van de klassieke IJzerbedevaart, die een week later in Diksmuide voor de 76ste keer plaatsvindt en waar eveneens 4000 Vlamingen op afkomen.

26 Augustus
Een dijkdoorbraak in Wilnis veroorzaakt daar grote overlast. De bewoners van twee woonwijken moeten worden geëvacueerd. Op sommige plaatsen staat het water een halve meter hoog.

30 Augustus
In de Barentsz-zee zinkt een voor de sloop bestemde Russische kernonderzeeër. Negen van de tien opvarenden komen om het leven.Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.