Hoogtepunten augustus 2000 betekenis & definitie

4 Augustus
De Britse ‘Queen Mum’, de moeder van koningin Elizabeth, viert vandaag haar 100ste verjaardag.

6 Augustus
Ongeveer 50.000 mensen herdenken in Hiroshima de verwoesting van de stad door een atoombom op 6 augustus 1945. Het aantal slachtoffers, inclusief degenen die na de oorlog aan de gevolgen van de straling zijn overleden, staat op 217.137.

8 Augustus
Een bomexplosie in het centrum van Moskou kost aan zeker acht mensen het leven. Ten minste achttien mensen raken gewond.

14 Augustus
De Russische marine maakt bekend dat de kernonderzeeër Koersk eergisteren is gezonken en op de bodem van de Barentsz-zee ligt. Voor het leven van de ruim honderd opvarenden wordt gevreesd. Er zouden geen kernwapens aan boord zijn. Reddingsschepen zijn onderweg naar het gebied. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië bieden hun hulp aan bij de berging van het schip.

20 Augustus
Noorse duikers slagen er uiteindelijk in het reddingsluik van de gezonken Russische onderzeeër Koersk te openen.

29 Augustus
De Turkse activiste Fehrye Erdal stopt na 45 dagen met haar hongerstaking, negen dagen nadat ze uit de gevangenis is vrijgelaten. De Belgische regering staat onder zware druk van Ankara, maar zij weigert Erdal uit te leveren omdat in Turkije de doodstraf nog bestaat. Belgische bedrijven verliezen Turkse contracten.