Hoogtepunten april 2010 betekenis & definitie

9 April
Nederland De Hoge Raad bepaalt dat de Staatkundig Gereformeerde Partij vrouwen niet langer mag uitsluiten van een plaats op haar kandidatenlijsten voor verkiezingen en verklaart dat de Nederlandse staat maatregelen moet nemen die er daadwerkelijk toe zullen leiden dat deze partij het passief kiesrecht aan vrouwen toekent.

10 April
De Poolse president Lech Kaczynski en verscheidene andere Poolse hoogwaardigheidsbekleders komen om het leven, wanneer hun regeringsvliegtuig nabij de luchthaven van het Russische Smolensk neerstort. Het vliegtuig was op weg naar een herdenking van het bloedbad in de bossen van Katyn, waarbij tijdens de Tweede Wereldoorlog naar schatting 22.000 Poolse officieren en intellectuelen door de Russische geheime dienst werden vermoord.

14 April
Bij een krachtige uitbarsting van de vulkaan onder de Eyjafjallajökullgletsjer in het zuiden van IJsland ontstaat een grote aswolk, die zich vooral verspreid in noordwestelijke richting. Omdat asdeeltjes terecht kunnen komen in vliegtuigmotoren, wordt in de volgende dagen het luchtruim in Noord- en West-Europa afgesloten. Honderdduizenden reizigers strandden op luchthavens, ook buiten Europa, omdat vluchten naar en van elders moesten worden omgeleid. Verpleegkundige Lucia de Berk, in 2003 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor een reeks moorden op aan haar zorg toevertrouwde ziekenhuispatiënten, wordt alsnog vrijgesproken. Het hoofdbewijs tegen haar, vergiftiging door digoxine van een baby, bleek bij hernieuwd onderzoek niet langer houdbaar. Aan zes andere sterfgevallen achtte het Haagse gerechtshof in hoger beroep haar schuldig via het toepassen van een zogeheten schakelbewijs vanuit deze digoxinevergiftiging. Nu was gebleken dat de baby een natuurlijke dood was gestorven, verviel ook het schakelbewijs.

22 April
De Vlaams-liberale partij Open VLD zegt haar vertrouwen op in de federale regering-Leterme omdat er binnen de vooropgestelde deadline (Pasen) geen onderhandelde oplossing is gevonden voor de splitsing van de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Premier Yves Leterme kan niet anders dan het ontslag van zijn regering aan de koning overmaken, voor de derde keer al in twee jaar tijd. De Franstalige regeringspartijen (MR, PS en CDH) willen het einde van de vijfpartijen coalitie niet meteen aanvaarden, maar een bemiddelingsopdracht van de koning voor vice-premier Didier Reynders brengt geen toenadering. Het ontslag van de regering en de ontbinding van het parlement, begin mei, betekent dat er in juni vervroegde parlementsverkiezingen komen. De bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, neemt ontslag na onthullingen over zijn betrokkenheid bij het seksueel misbruik van minderjarigen. Vangheluwe geeft toe dat hij een jongen uit zijn familie jarenlang seksueel heeft misbruikt, ook tijdens de uitoefening van zijn ambt van bisschop. De bekentenis door Vangheluwe stuurt een schokgolf door de Belgische katholieke kerk. In de daaropvolgende dagen melden zich honderden slachtoffers van misbruik door priesters. Voormalig aartsbisschop Danneels ontkent de beschuldiging dat hij op de hoogte was van het laakbare gedrag van de Brugse bisschop.