Winkler Prins

Werken door de Winkler Prins Redactie

Gepubliceerd op 15-03-2017

Hoogtepunten april 2008

betekenis & definitie

3 April
Begeleid door het Wilhelmus en geflankeerd door de Nederlandse vlag lanceert het voormalige VVD-kamerlid Rita Verdonk TON, Trots op Nederland, een politieke beweging die zich nadrukkelijk geen partij wil noemen en de politiek weer bij de burger wil brengen. Het programma is nog vaag, maar duidelijk is dat Verdonk wil dat Nederlandse waarden hoog worden gehouden en niet worden aangetast door onverdraagzame minderheden: ‘Ik zeg: genoeg. Er zijn grenzen.’ De politie doet enkele invallen in een ranch nabij San Angelo, Texas, waar de religieuze sekte Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints is gevestigd. De sekte propageert polygamie en gearrangeerde huwelijken tussen minderjarige meisjes en oudere sekteleden. Sekteleider Warren Jeffs zou zeventig echtgenotes hebben.

9 April
Activisten hangen spandoeken met leuzen voor een vrij Tibet aan de Golden Gate Bridge in San Francisco , wanneer de fakkeldragers van de Olympische vlam in de stad aankomen. In de dagen ervoordeed de fakkel Londen en Parijs aan, waarbij demonstranten de route blokkeerden en probeerden de vlam met water en brandblussers te doven en deze van de dragers af te pakken.

23 April
Het Europees parlement stemt in met de realisering van het satellietnavigatiesysteem Galileo. Het systeem maakt het mogelijk nauwkeurig te bepalen waar iemand zich op aarde bevindt en kan vanaf 2013 operationeel zijn.

29 April
Dna-testen leveren het bewijs dat de drieënzeventigjarige Josef Fritzl zes kinderen heeft verwekt bij zijn dochter Elisabeth. Drie van deze kinderen hield hij, met de moeder, gevangen in een daarvoor gebouwde, geheel als woning ingerichte kelder zonder daglicht onder zijn huis in de Ybbstrasse in Amstetten in de deelstaat Neder-Oostenrijk. Voor de tweeënveertigjarige Elisabeth duurde de gevangenschap 24 jaar. Zij en haar drie kinderen kwamen nooit buiten. De kelder was door Fritzl afgesloten met een deur van gewapend beton die alleen te openen was met een elektronische code, die hij alleen kende.