Hoogtepunten april 2005 betekenis & definitie

3 April
Om 21.37 uur overlijdt paus Johannes Paulus II in zijn privé-appartement op 84-jarige leeftijd. De paus had de ziekte van Parkinson, ernstige ademhalingsproblemen, problemen met hart en nieren en een onstabiele bloeddruk. Vele tienduizenden gelovigen zijn bijeen gekomen op het Sint Pietersplein om hem de laatste eer te betuigen.

6 April
De Rotterdamse rechtbank spreekt de 25-jarige Samir A. vrij bij gebrek aan bewijs. Hij werd verdacht van het voorbereiden van aanslagen en het medeplegen van een gewapende overval. Hij behoort tot de zogeheten Hofstadgroep, die volgens de Algemene Inlichtingen-en Veiligheidsdienst bestaat uit moslimextremisten die aanslagen voorbereiden. De rechtbank meent dat niet is bewezen dat de voorbereidende handelingen voor een misdrijf door A. ‘dicht tegen de uitvoering aanliggen’, zoals de wet vereist voor een veroordeling. Intenties zijn niet strafbaar.

9 April
Kroonprins Charles en Camilla Parker Bowles treden in het huwelijk. Zij geven elkaar het jawoord in de Windsor Guildhall, waarna de aartsbisschop van Canterbury in Windsor Castle het huwelijk inzegent. Camilla mag zich nu hertogin van Cornwall noemen.

19 April
Om 17.50 uur komt er witte rook uit de basiliek waar de kardinalen bijeen zijn om een opvolger te kiezen voor Johannes Paulus II. In iets meer dan 24 uur en in vier stemronden is het gelukt een nieuwe paus te kiezen: de 78-jarige Duitse kardinaal Joseph Ratzinger die de naam Benedictus XVI aanneemt. Ratzinger wordt de 265ste paus.

20 April
In de kamercommissie voor Institutionele Hervormingen gaat het zwaar beladen debat over de splitsing van het tweetalige kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) van start. De Vlaamse partijen hebben wetsvoorstellen ingediend voor de splitsing, maar stuiten op hevig verzet bij de Franstalige partijen. De communautaire verdeeldheid is aanwezig in de paarse meerderheidscoalitie, maar ook tussen de oppositiepartijen.