Hoogtepunten april 2004 betekenis & definitie

11 April
Na een gijzeling van 20 maanden in de Russische deelrepubliek Dagestan wordt Arjan Erkel, medewerker van Artsen zonder Grenzen, door zijn ontvoerders vrijgelaten en keert terug naar Nederland. Artsen zonder Grenzen weigert het door Buitenlandse Zaken gefourneerde losgeld van € 1 mln terug te betalen.

24 April
Prins Johan Friso treedt in Delft in het huwelijk met Mabel Wisse Smit. Omdat het paar in 2003 te zuinig is geweest met de waarheid over Mabels relatie met topcrimineel Klaas Bruinsma, heeft het kabinet geen toestemmingswet ingediend. Als gevolg hiervan is Friso nu geen lid meer van het Koninklijk Huis.

28 April
Foto’s van Irakezen die in de Abu Ghraibgevangenis, bij Bagdad, worden vernederd en gemarteld door Amerikaanse militairen, schokken de wereld. De aanwezigheid van een lachende vrouwelijke soldaat op de foto’s komt hard aan. Verscheidene lagere militairen werden in staat van beschuldiging gesteld voor hun aandeel in het Abu Ghraib-schandaal, maar in hoeverre deze misstanden van hogerhand waren opgelegd werd niet tot op de bodem uitgezocht. Wel werd duidelijk dat voor de VS, en andere westerse landen, martelen niet langer taboe is.