Hoogtepunten december 2002 betekenis & definitie

1 December
Bij een brand in een nachtclub in Caracas komen 47 mensen om het leven. Alle nooduitgangen zouden op slot hebben gezeten.

2 December
Afgelopen nacht hebben dieven ondanks de elektronische beveiliging en de aanwezigheid van bewakers kans gezien om voor miljoenen euro’s aan diamanten en juwelen te stelen uit het streng beveiligde Museon in Den Haag. Het betreft topstukken, waaronder Portugese kroonjuwelen, uit de tentoonstelling Diamant, die daar sinds 5 oktober is te zien.

4 December
Na ontvangst van een brief met de boodschap dat in de vestigingen te Amsterdam en Sliedrecht bommen zijn geplaatst, besluit de directie van IKEA Nederland alle tien filialen van het woonwarenhuis dicht te houden. Bij de IKEA’s in Amsterdam en Sliedrecht worden inderdaad explosieven aangetroffen. Volgens de politie ging het hier niet om een terroristische actie, maar om een poging tot afpersing.

7 December
Afgelopen nacht zijn uit het Van Gogh Museum in Amsterdam twee schilderijen van Vincent van Gogh gestolen. Evenals bij de inbraak op 2 december in het Haagse Museon konden de dieven hun gang gaan ondanks beveiliging en bewaking.

9 December
De presidenten van Mozambique, Zuid-Afrika en Zimbabwe vieren in het Mozambikaanse stadje Xai Xai de totstandkoming van het grenzenoverschrijdende Great Limpopo Transfrontier Park, dat het Kruger Nationaal Park in Zuid-Afrika, het Gonarezhou Nationaal Park in Zimbabwe en het Limpopo Nationaal Park in Mozambique combineert.

14 December
Het Noorse vrachtschip Tricolor zinkt nadat het in Het Kanaal in aanvaring is gekomen met een containerschip. De bemanning wordt gered, maar de lading van 3000 luxeauto’s gaat verloren. De boot ligt gekanteld op de rand van een drukke zeevaartroute. Twee dagen later wordt het wrak geramd door een Duits schip.

27 December
De Franse wetenschapster Brigitte Boisselier van de Amerikaanse Raelian-sekte en directeur van Clonaid, een bedrijf dat zich toelegt op het klonen van mensen, zegt dat gisteren de eerste gekloonde baby, een meisje, met een keizersnede ter wereld is gebracht. Ze levert geen bewijzen.