Hoogtepunten december 2008 betekenis & definitie

2 December
De Raad van Europa wil dat de Vlaamse overheid overgaat tot de benoeming van drie Franstalige burgemeesters, in drie Vlaamse randgemeenten van Brussel. Maar de Vlaamse minister van Binnenlandse Zaken, Marino Keulen, weigert in te gaan op dat verzoek. Hij meent dat de drie burgemeesters in uitoefening van hun functie meermalen de taalwetten hebben overtreden. Keulen krijgt de steun van de Vlaamse regering. De Franstalige burgemeesters in de Brusselse rand staan al jaren symbool voor de communautaire blokkering van politiek België.

5 December
Een rechtbank in Las Vegas veroordeelt O.J. Simpson tot 33 jaar gevangenisstraf, waarvan 9 jaar onvoorwaardelijk. Hij wordt schuldig bevonden aan vrijheidsberoving, illegaal gebruik van een vuurwapen, mishandeling en beroving. Simpson is een American football-legende uit de jaren zeventig van de twintigste eeuw. Gewapend met een geweer zou hij in september 2007 samen met vijf anderen de hotelkamer van twee verkopers van sportsouvenirs zijn binnengedrongen. Simpson eiste goederen terug die zij van hem gestolen zouden hebben. In een uitermate geruchtmakend proces was Simpson in 1995 vrijgesproken van de moord op zijn ex-vrouw en haar vriend.

8 December
De Europese Comissie besluit dat de gloeilamp op 1 september 2012 in alle landen van de Unie uit de handel genomen moet zijn.

12 December
Bernard Madoff wordt gearresteerd wegens oplichting. Hij was voormalig directeur van de technologiebeurs Nasdaq en adviseerde het Witte Huis regelmatig over financiële kwesties. Vanwege deze staat van dienst genoot hij onder beleggers veel vertrouwen, die miljarden onderbrachten bij zijn beleggingsbedrijf. Zij ontvingen een vast, hoog rendement van 10 procent, maar wisten niet dat Madoff onvoldoende winst maakte om dit waar te maken. Hij speelde in wezen jarenlang een piramidespel, waar door de kredietcrisis de bodem uitgeslagen werd. Naar schatting verspeelde Madoff zo’n 50 miljard dollar.

15 December
Tijdens een persconferentie in Bagdad van George W. Bush koelt Mountazer al-Zaïdi, een verslaggever van het particuliere televisiestation al-Bagdadia, zijn woede op de Amerikaanse president door hem met zijn schoenen te bekogelen. Hij wordt hardhandig overmeesterd door lijfwachten en gevangen genomen, maar voor vele Irakezen is hij een nationale held. Het gooien van schoenen naar iemand geldt in de Arabische wereld als de ultieme belediging.