thymol of thymkamfer bevindt zich in de aethérische olie van de gewone thym, alsmede in de olie van Monarda punctata en van Ptychotis Ajowan en wordt daaruit gewonnen door die olie met natronloog om te schudden en dit mengsel met zoutzuur te verzadigen. Zij vormt kleurlooze kristallen, riekt naar thym, heeft een scherpen, specerijachtigen smaak, is gemakkelijk oplosbaar in alkohol en aether, moeijelijk in water, smelt bij 44° C., kookt bij 230° C., lost op in waterige alkaliën, maar wordt daaruit afgescheiden door koolzuur. Thymol wordt in plaats van carbolzuur bij het verbinden van wonden, als geneesmiddel, tot mondspoeling en tot het goedhouden van vleesch enz. aanbevolen. Zij werkt antiseptisch, maar is niet zoo nadeelig voor het gestel als carbolzuur.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk