Snellius of Snellius van Jtoyen. Onder dezen naam vermelden wp:
Rudolf Snellius, een Nederlandsch geleerde, geboren te Oudewater den 8sten Octoberl546. Hp studeerde te Utrecht in de letteren, bezocht voorts buitenlandsche hoogescholen en zag zich te Marburg belast met hetonderwps in de Grieksche en Latijnsche talen. Na verloop van 14 jaar bezocht hij Italië en legde te Pisa zich toe op de geneeskunde. Hier vertoefde hij 2 jaar, begaf zich naar Rome, keerde naar zpn Vaderland terug, gaf te Leiden onderwps in de voorbereidende wetenschappen, werd er buitengewoon hoogleeraar in de wiskunde, zag er zich belast met de lessen in het Hebreeuwscb, werd er voorts in 1601 benoemd tot gewoon hoogleeraar in de wijsbegeerte, en overleed den 2d<n> April 1613. Hp schreef o. a.: „Commentaria ad dialeeticam Petri Rami”, — „Ethica, methodo Ramea conscripta”, — „Explicationes in arithmeticam Rami (1596)”,— „Annotationes in ethicam etc. Cornelii Valerii (1596)”, — en „Partitiones physieae”.
Willebrordus Snellius, een verdienstelpk wis- en natuurkundige en een zoon van den voorgaande. Hij werd geboren te Leiden in 1591, zou in de regtsgeleerdheid studéren, maar gevoelde zich veel meer aangetrokken door de wiskunde. Reeds op zijn 17de jaar beproefde hij het, één der verloren werken van Apollonius Pergaeus: „De sectione determinata” te herstellen en gaf zijne nasporingen uit onder den titel van Apollonius Batavus (1601). In 1610 hield hij voorlezingen over den „Algamest” van Ptolemaeus en deed eene reis naar Duitschland, waar hij kennis maakte met Tycho Brahé en Kepler. Voorts bezocht hij Frankrijk en Zwitserland en werd in 1613 buitengewoon en 2 jaar later gewoon hoogleeraar te Leiden.
Hij heeft grooten roem verworven door de naar hem genoemde wet van de straalbreking, namelijk, dat bij den overgang van een lichtstraal van de eene stof in eene andere, het quotiënt van den sinus van den hoek van inval door dien van den hoek van breking eene standvastige waarde heeft, — alsmede door de invoering van de trigonometrische methode bij de graadmeting, eene methode, die nog altijd wordt toegepast. In één zijner werken, na zijn dood door Hortensius uitgegeven, wordt het eerst de supplement-driehoek vermeld, en zijn geschrift over de zeevaart, getiteld: „Tiphys Batavus” bevat belangrijke opmerkingen over de loxodromische lijn. Intusschen was hij niet vrij van bijgeloof, zooals blijkt uit zijne „Descriptio cometae anni 1618 (1619)”. Hij overleed den 30sten October 1626, en van zijne overige geschriften vermelden wij: „De re nummaria (1613)”, — „Cyclometricus seu de circuli dimensione (1621)”, — en „De cursu navium et re navali (1624)”.