Onder dezen naam vermelden wij:
Dirk Gerrits à Brakel, een Nederlandsch godgeleerde. Hij werd geboren te Enkhuizen in 1608, studeerde te Franeker en was achtereenvolgens predikant te Beers en Jellum,op Texel en te Makkum. Hjij heeft eenige stichtelijke werken in het licht gegeven; zijn boekje “Het geestelijk leven ende de staat eens geloovigen enz.” werd in 1777 voor de 15de maal gedrukt. Hij overleed den 14de Februarij 1692.
Willem à Brakel, een zoon van den voorgaande. Hij studeerde te Franeker en te Utrecht en werd achtereenvolgens predikant te Exmorra, te Staveren, te Harlingen en te Rotterdam, en overleed den 30sten October 1711. Hij behoorde tot de beroemdste godgeleerden zijner eeuw en heeft eene lange reeks van stichtelijke werken geschreven. Zijn “Redelijke godsdienst enz. (1700, 3 dln 4to)” kwam in 1795 voor de 20ste maal in het licht.
Van het Oud-Nederlandsch geslacht van Brakel, van hetwelk eenige leden het Verbond der Edelen onderteekend hebben, behoorden anderen tot de Nederlandsche zeehelden. Van deze noemen wij.
Cornelis van Brakel, in 1629 kapitein ter zee en bevelhebber van het schip “Clara”. Hij onderscheidde zich vooral door het veroveren van Duinkerksche roofschepen, en overleed in 1644.
Pieter van Brakel, een zoon van den voorgaande. Hij bevond zich in 1658 als kapitein op het schip “Het huis te Kruiningen” van 54 stukken bij de vloot van den Vice-admiraal de Ruyter. Toen hij in 1664 met drie Staatsche oorlogschepen eene vloot van 30 handelsvaar-
HIER BEGINT PAGINA 369 DEZE KAN ER UIT EN MOET VERVANGEN WORDEN DOOR 384
en in 1842 luitenant-veldmaarschalk. In 1814 werd hij commandant-generaal in Hongarije, daarna in Galicië en eindelijk in Oostenrijksch Silézië, waarna hij als generaal der cavalerie werd gepensioneerd.