Apicius (Marcus Gabius), een beruchte lekkerbek, die in de dagen van Augustus en Tiberius te Rome zijn verblijf hield, onderscheidde zich door eene verwonderlijke bedrevenheid in de kunst om het gehemelte te streelen en de smaakzenuwen aangenaam te prikkelen. Geregten, door hem uitgevonden, waren er het sieraad van de keizerlijke tafel. Nadat hij een vermogen van veel millioenen gulden zoover had zien wegsmelten, dat hij slechts één millioen overhield, maakte hij een einde aan zijn leven door vergif, daar het hem onmogelijk voorkwam, om met zoo weinig geld in zijne behoeften te voorzien. Het Romeinsche kookboek “De arte coquinaria sive de opsoniis et condimentis” werd vermoedelijk vervaardigd door zekeren Coelius, die den naam van Apicius gebruikte om zijn werk aan te bevelen. Het is onder anderen uitgegeven door Almeloveen (Amsterdam 1709).
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk