Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 14-11-2017

Alexius

betekenis & definitie

Alexius is de naam van onderscheidene Bizantijnsche keizers. De geschiedenis vermeldt :Alexius I Comnenus, die van 1081 tot 1118 heeft geregeerd. Hij was een der degelijkste mannen van zijn geslacht, de broederszoon van keizer Isaäk Comnenus en de jongste zoon van Johannes Comnenus. Hij werd geboren in het jaar 1048 en diende als veldheer eerst den keizer Michaël Ducas en daarna diens opvolger Nicephorus Botaniates.

Toen het Hof argwaan tegen hem opvatte en hem dwong Constantinopel te verlaten, werd hij door het leger tot keizer gekroond, waarna hij de hoofdstad veroverde en plunderde en keizer Nicephorus in een klooster opsloot (1081). Hij sloot een onvoordeeligen vrede met de Turken, om al zijne strijdkrachten in het veld te kunnen brengen tegen de Noormannen, die ouder aanvoering van hertog Robert Guiscard naderden en hunne bescherming verleenden aan een gewaanden Michaël Ducas, die aanspraak maakte op den Griekschen troon. Driemaal werd Alexius geslagen en hij verbond zich met Hendrik IV van Duitschland, waarna de Noormannen aftrokken, om paus Gregorius VII te beschermen. Reeds in 1084 vernieuwde Guiscard den aanval, overwon ter zee en te land en zou keizer geworden zijn, zoo de dood hem niet had weggerukt. Nu breidde Alexius de grenzen van zijn rijk uit en bevorderde door het zenden van een gezantschap naar de Kerkvergadering te Piacenza den krijgstogt tegen de ongeloovigen (1095). De komst der kruisvaarders in Constantinopel veroorzaakte hem vele ongelegenheden, die nog niet uit den weg geruimd waren, toen hij in 1118 overleed.

Alexius III Angelus. Deze verdiende een geheel anderen naam dan die van “engel” (angelus). Hjj stiet zjjn broeder Isadk van den troon, deed hem de oogen uitsteken, en maakte zich door zijne ondeugden algemeen gehaat. Toen de zoon des onttroonden hulp had gevonden te Yenetië en met eene vloot en een kruisleger voor Constantinopel verscheen, nam Alexius de vlugt en smeekte de Turken te vergeefs om bijstand. Hjj overleed in een klooster te Nicaea.

Alexius. IV, die van 1203 tot 1204 de keizerskroon droeg. Toen zijn vader Isaäk An-gelus door diens broeder onttroond was, vlugtte hij naar Sicilië en naar paus Innocentius III. Deze en keizer Philippus van Zwaben, die met eene zuster van Alexius gehuwd was, bezorgden hem eene aanbeveling aan de kruisvaarders te Venetië, en Alexius bewoog hen met groote beloften, om in de eerste plaats den steven naar Constantinopel te wenden en hem de behulpzame hand te bieden ter bevrijding zijns vaders. Eene Venetiaansche vloot, onder bevel van Dandolo, zeilde derwaarts. Constantinopel werd veroverd en Alexius gekroond. Hjj deelde de staatszorg met zijn blinden vader en deed tot zijne veiligheid het kruisleger nog een jaar in de hoofdstad blijven. De bestrijders der ongeloovigen maakten zich echter aan zoo vele gru-welen en geweldenarijen schuldig, dat er een oproer ontstond, waarbij Alexius gevangen genomen en geworgd werd.

Alexius Comnenus, een kleinzoon van keizer Andronicus Comnenus, wist zich na de inneming van Constantinopel door de kruisvaarders (1204) als hertog in Pontus te handhaven en heerschtte er rustig van Sinope tot aan de Phasis langs de kust der Zwarte zee. Zijn kleinzoon of achterkleinzoon Johannes Comnenus nam den keizerlijken titel aan, en zijne nakomelingen hebben als keizers van Trapezunt (Trebisonde) geregeerd totdat Mohammed II het geheele Grieksche rijk vernietigde.

< >