Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 14-11-2017

Aisne

betekenis & definitie

(De) Aisne, eene rivier in Frankrijk, ontspringt in het departement de la Meuse, vloeit door de departementen Marne, Ardennes, Aisne en Oise en valt boven Compiègne in de rivier de Oise. Het Departement van dien naam grenst ten noorden aan het departement du Nord, ten noordoosten aan België, ten oosten aan de departementen Ardennes en Marne, ten zuiden aan het departement Seine et Marne en ten westen aan de departementen Oise en Somme. Het telt op 134 □ geographische mijlen omstreeks 565000 inwoners.

Behalve eenige kalk- en leemachtige heuvels vindt men er een vlakken, vruchtbaren bodem, door rivieren en kanalen mild besproeid. Er zijn uitgestrekte bosschen met veel wild, meren met een overvloed van watervogels, marmergroeven, veenderijen enz. Meer dan de helft der oppervlakte van het Departement wordt door den graanbouw ingenomen; ook wordt er veel koolzaad en hop geteeld. De fabrieknijverheid bepaalt er zich hoofdzakeljjk tot weverijen, glasblazerijen, pottebakkerjjen, olieslagerijen en suikerraffinaderijen. Het telt 5 arrondissementen: St. Quentin, Vervins, Laon, Soissons en Chateau-Thierry. De hoofdstad is Laon.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!