Begripppenlijst Tweede Kamer

Winish Ganesh (2012)

Gepubliceerd op 13-04-2017

Sociale grondrechten

betekenis & definitie

De sociale grondrechten dwingen de overheid zich actief op te stellen, door bijvoorbeeld te zorgen voor voldoende werkgelegenheid.

In Nederland hebben alle burgers bepaalde rechten die zij kunnen ontlenen aan de Grondwet. De Grondwet maakt namelijk een onderscheid tussen de zogenaamde klassieke en sociale grondrechten. Beiden zijn van belang voor de democratische rechtstaat die Nederland is, al is er een belangrijk onderscheid tussen beiden. Bij de klassieke grondrechten ligt de nadruk op de vrijheidsrechten die de burger heeft in Nederland, zoals bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting. De overheid dient zich hierbij afzijdig te houden door zo min mogelijk in te grijpen. Bij de sociale grondrechten ligt dit echter anders. Bij de sociale grondrechten is het namelijk van belang dat de overheid zich actief opstelt. Zo dient de overheid bijvoorbeeld te zorgen voor voldoende werkgelegenheid en voldoende zorg. In tegenstelling tot de klassieke grondrechten, kunnen sociale grondrechten niet bij de rechter worden afgedwongen door de burger. De sociale grondrechten staan beschreven in artikel 19 tot en met 23 van de Grondwet.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!