Winish Ganesh

Fractiemedewerker Tweede Kamerfractie PvdA

Gepubliceerd op 23-10-2012

2012-10-23

Requisitoir

betekenis & definitie

Het requisitoir is het woord van de officier van justitie gedurende een strafrechtelijk proces. Tijdens het requisitoir zet de officier van justitie de relevante feiten op een rij en brengt hij zijn mening omtrent de strafbare feiten naar voren die volgens hem door de verdachte zijn gepleegd.

De officier van justitie is onderdeel van het openbaar ministerie dat behoort tot de staande magistratuur die tijdens een strafrechtelijk proces zijn requisitoir houdt. Het requisitoir vindt altijd plaats gedurende de zitting bij de rechtbank of in hoger beroep bij het gerechtshof. Bij het requisitoir brengt de officier van justitie de wettelijke strafbepalingen naar voren die volgens hem door de verdachte zijn overtreden.
Aan het eind van het requisitoir komt de officier van justitie met een strafeis. Dit kan worden gezien als een verzoek van de officier van justitie aan de rechter om de geëiste straf op te leggen aan de verdachte. Het betoog dat de officier van justitie houdt voorafgaand aan de strafeis kan worden aangemerkt als zijnde de onderbouwing van de geëiste straf. Of de geëiste straf daadwerkelijk wordt opgelegd aan de verdachte, is afhankelijk van de interpretatie van de rechter.
De officier van justitie hoeft niet per definitie een straf te eisen tegen verdachte. Naast een strafeis kan hij namelijk kiezen voor vrijspraak of een sepot. Ook kan de officier van justitie niet-ontvankelijk worden verklaard.