Winish Ganesh

Fractiemedewerker Tweede Kamerfractie PvdA

Gepubliceerd op 28-11-2012

2012-11-28

Dagvaarding

betekenis & definitie

De dagvaarding kan worden aangemerkt als een oproep voor de burger om voor de rechter te verschijnen. Dagvaardingen worden gebruikt in het strafrecht en het civiele recht.

Wanneer twee bedrijven een zakelijk geschil hebben over bijvoorbeeld de levering en betaling van bepaalde goederen, bestaat er voor de partijen de mogelijkheid om de ander te dagvaarden. Deze dagvaarding is een officieel stuk dat door een deurwaarder bij de gedaagde partij wordt betekend. De dagvaarding wordt uitgebracht bij exploot. Het betekenen van de dagvaarding is de eerste stap in de procedure, de gedaagde partij kan hierop reageren met een Conclusie van Antwoord.
In een strafrechtelijke procedure ligt het anders. Wanneer een persoon een strafbaar feit pleegt door iemands ruiten in te gooien, bestaat er de mogelijkheid dat hij wordt gedagvaard door de officier van justitie. In deze dagvaarding stelt de officier van justitie van welk strafbaar feit hij de gedagvaarde persoon verdenkt. De rechtbank zal uiteindelijk oordelen over de dagvaarding van de officier van justitie en zal de verdachte zo nodig een passende straf opleggen.