Wim Hof

Innerfire & bedenker Wim Hof Methode

Gepubliceerd op 12-03-2015

2015-03-12

De Wim Hof Methode (WHM)

betekenis & definitie

De Wim Hof Methode is een methode om lichamelijke prestaties te verbeteren en in bepaalde gevallen gezondheidsklachten tegen te gaan. De methode bestaat uit drie componenten: ademhalingsoefeningen, trainen van de mindset/concentratie en graduele blootstelling aan kou. Door de combinatie van deze componenten kan invloed worden uitgeoefend op het lichaam.

Lange tijd is gedacht dat door mensen zelf geen invloed op het autonome zenuwstelsel en het immuunsysteem kon worden uitgeoefend. Met een aantal wetenschappelijk ondersteunde proeven is echter gebleken dat Wim Hof dit dankzij zijn methode wel kan. Zo raakt iemand normaal gesproken na 5 minuten in ijswater onderkoeld. Hof beïnvloedt zijn lichaam echter zodanig dat hij dit veel langer kan volhouden. Zijn officiële record betreffende blootstelling aan ijs staat op1 uur, 53 minuten en 42 seconden.

Wim Hof heeft door de jaren heen een speciale methode ontwikkeld om zijn lichaam zo te reguleren dat het zich kan aanpassen aan extreme omstandigheden. Een belangrijk aspect is de ademhalingstechniek die hem helpt zijn lichaam in optimale conditie en onder controle te houden. Het doel van de ademhalingsoefeningen is om het lichaam van meer zuurstof (O2) te voorzien. Een sterke mindset is belangrijk om innerlijke krachten te kunnen realiseren. Concentratie en meditatie zijn hier belangrijke onderdelen van. Daarnaast is kou een onmisbare kracht voor het beïnvloeden van het autonome zenuwstelsel en het immuunsysteem. Uit onderzoek blijkt dat het aantal ontstekingseiwitten in het bloed van Wim Hof tijdens blootstelling aan ijs (en met behulp van de concentratietechniek) significant lager is.

Hofs eerdere claims dat hij inderdaad in staat is zijn lichaam te beïnvloeden hebben door verschillende onderzoeken een wetenschappelijke basis gekregen. De WHM werkt niet alleen in extreme omstandigheden, ook zou het bijdragen aan het versterken van het hart en de bloedvaten, het tegengaan van auto-immuunziekten en het creëren van bruin vet.