Vastgoedmanagement

Willem G. Keeris (2018-2019)

Gepubliceerd op 30-05-2019

Centraal Planbureau

betekenis & definitie

Centraal Planbureau de benaming voor het Economische Zaken-overheidsorgaan, dat belast is met het opstellen van ramingen en doorrekening ten aanzien van de scenario’s voor de financi-eel/economische ontwikkelingen op de korte en lange(re) termijn voor Nederland, op zowel nationaal niveau als binnen de internationale context, terwijl het bureau tevens belast is met de verstrekking van adviezen dienaangaande.

Ook wel genoemd: CPB Zie ook: CBS.

Het CPB heeft als zusterorganisatie het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS. Waar het CBS de actuele situatie zo goed mogelijk probeert te volgen, is het CBP erop gericht, mede op basis daarvan, de mogelijke, verwachte, toekomstige ontwikkelingen in beeld te brengen. Het in beeld brengen van de actuele situatie houdt dan tevens in, dat het geplaatst kan worden ten op-zichte van eerder afgegeven verwachtingen van het CPB. De ‘toekomst laat zich niet voorspel-len’ strookt niet met de opdracht aan het CPB, maar die wordt daar uiteraard zo wel herhaalde-lijk mee geconfronteerd. Onder meer, omdat er ruis ontstaat bij het hanteren van een (gewo-gen) gemiddelde waarden van een databestand (CBS) ten opzichte van de mediane waarden daarvan (CPB). Bij die laatste indicator gaat het om de middelste waarde van de reeks absolute data, terwijl het bij een gemiddelde gaat om het rekenkundige gemiddelde zo’n datareeks.

Bij de mediaan zijn er evenveel data boven als onder die middelste waarde, terwijl dat in de prak-tijk zelden het geval is: of de bovenste helft is in omvang (aanzienlijk) kleiner, of omgekeerd, afhankelijk van de invalshoek en context van het onderzoek. Het gemiddelde qua hoogte van de absolute getallen uit de betreffende datareeks is wat anders dan het gemiddelde wat die da-tareeks te zeggen biedt. Dus gaat de vergelijking op zich mank, c.q. zijn de gehanteerde eenhe-den verkeerd gekozen. Hierbij past evenwel een uitspraak uit de boezem van het CPB: “Het kenmerk van goede voor-spellingen is niet dat je het elk jaar precies goed hebt, maar dat er – over een langere periode gemeten – even vaak boven als onder zit, en dat je niet systematisch te hoog of te laag raamt” (P. Koot in Het Financieele Dagblad, 3 oktober 2018). Zie ook: gemiddelde, mediaan, ontwikkeling en waarde.

Tags: CBS – CPB – gemiddelde – mediaan – ontwikkeling – waarde.