Vastgoedmanagement

Willem G. Keeris (2018-2019)

Gepubliceerd op 30-05-2019

Centraal Bureau voor de Statistiek

betekenis & definitie

Centraal Bureau voor de Statistiek is de benaming van het Economische Zaken-overheidsorgaan, dat gericht is op en belast is met het verzamelen en analyseren van data op een zeer breed terrein aan economische ontwikkelingen binnen de Nederlandse gemeenschap, zowel als het opstellen van daaraan te ontlenen publiek toegankelijke statistische informatie over de recente situatie, geplaatst in hun historische context.

Ook wel genoemd: CBS.

Zie ook: analyse, CPB, data, economie en informatie.

Het CBS heeft als zusterorganisatie het Centraal Planbureau, CPB. Waar het CBS de actuele situatie zo goed mogelijk probeert te volgen, is het CBP erop gericht, mede op basis daarvan, de mogelijke, verwachte, toekomstige ontwikkelingen in beeld te brengen. Het in beeld bren-gen van de actuele situatie houdt dan tevens in, dat het geplaatst kan worden ten opzichte van eerder afgegeven verwachtingen van het CPB. De ‘toekomst laat zich niet voorspellen’ strookt niet met de opdracht aan het CPB, maar die wordt daar uiteraard zo wel herhaaldelijk mee ge-confronteerd. Onder meer, omdat er ruis ontstaat bij het hanteren van een (gewogen) gemid-delde waarden van een databestand (CBS) ten opzichte van de mediane waarden daarvan (CPB). Bij die laatste indicator gaat het om de middelste waarde van de reeks absolute data, terwijl het bij een gemiddelde gaat om het rekenkundige gemiddelde zo’n datareeks.

Bij de mediaan zijn er evenveel data boven als onder die middelste waarde, terwijl dat in de praktijk zelden het geval is: of de bovenste helft is in omvang (aanzienlijk) kleiner, of omgekeerd, af-hankelijk van de invalshoek en context van het onderzoek. Het probleem van de keuze van wat gemiddeld is wordt nog ook geïllustreerd door het volgende voorbeeld. Zo kan vergelijkbaar ook gemakkelijk een vergissing ontstaan bij de beoordeling van een dergelijk statistisch resultaat qua performance van Nederland op een of ander aspect op wereldschaalniveau. Zo zou Nederland de vierde plaats innemen op de vermogensranglijst (2018), met een gemiddeld mediaan-vermogen van ca. € 115.000 (Credit Suisse ‘Global Wealth Report’). Deze analyse moet genomen worden voor wat die waard is, want belangrijke factoren, zoals de opbouw van pensioenen en de hoogte van de staatsschuld, zijn buiten be-schouwing gelaten. En overigens behoort Nederland sinds haar Goudeneeuw reeds tot de rijk-ste landen. Het aandachtspunt hierbij is echter, dat door de scheefheid aan inkomens in ons land, waarbij de beter gesitueerden dominant zijn, het (echte) gemiddelde inkomen slechts ca. € 3.500 bedraagt (Het Financieele Dagblad, 25 oktober 2018) – waar ongetwijfeld ook weer kanttekeningen bij te plaatsen zijn. Het gemiddelde qua hoogte van de absolute getallen uit de betreffende datareeks is wat anders dan het gemiddelde wat die datareeks te zeggen biedt.

Zie ook: gemiddelde, mediaan, ontwikkeling en waarde.

Tags: analyse – CPB – data – economie – gemiddelde – informatie – mediaan – ontwikkeling – waarde.