Buurmanskoop is het algemeen gehanteerde, niet gespecificeerde begrip, waarmee de aan een perceel toegekende hogere verkoopwaarde wordt aangeduid, inclusief de (eventuele) opstal-len, voor de primair belanghebbende eigenaar van het direct aanpalende perceel, waarbij te-vens tot uitdrukking wordt gebracht het zeldzame karakter van de mogelijkheid van een der-gelijke verwerving.
Zie ook: eigenaar, koop, opstal(len), perceel, unit en verkoopwaarde.
Bij de normaal op basis van onderhandse verkoopwaarde vrij van huur en gebruik bepaalde waarde van het perceel, met (eventuele) opstallen, wordt uitgegaan van een bieding door een neutrale marktpartij. Het vergroten van het eigendom door de samenvoeging van twee (of meer) percelen kan echter resulteren in een hogere bedrijfswaarde, c.q. emotionele waarde, voor het geheel, met zodoende een hogere toe te kennen waarde aan het ontbrekende deel. Wat die emotionele waarde betreft, kan gedacht worden aan het weer terugbrengen naar de oorspronkelijke situatie van een eerder in verschillende delen verkocht stuk grond. Zoals na verdeling onder de erfgenamen van een landgoed, waarmee het karakter verloren is gegaan. Het weer samenvoegen van die delen kan het effect hebben, dat de buurmanskoop-prijs er-voor betaald moet worden. Ook speelt datzelfde bij het samenvoegen van stukken natuur uit het oogpunt van versterking van de ecologische hoofdstructuur.
Zie ook: bedrijfswaarde, Ecologische Hoofdstructuur, emotionele waarde, grond, natuur, on-derhandse verkoop, onderhandse-verkoopwaarde (in verhuurde staat), onderhandse-verkoopwaarde (vrij van huur en gebruik), prijs en waarde.
Tags: bedrijfswaarde – Ecologische Hoofdstructuur – eigenaar – eigendom – emotionele waar-de – grond – koop – natuur – onderhandse verkoop – onderhandse-verkoopwaarde (in verhuurde staat) – onderhandse-verkoopwaarde (vrij van huur en gebruik) – op-stal(len) – markt – perceel – prijs – unit – verkoopwaarde – waarde.