Business Process Redesign is het binnen de bedrijfskunde algemeen gehanteerde, niet gespeci-ficeerde begrip, waarmee het proces wordt aangeduid van fundamenteel heruitvinden en radi-caal herontwerpen van de bedrijfsprocessen, ten einde daarmee te komen tot aanmerkelijke verbeteringen in de resultaten, waardoor de ondernemingsdoelstellingen aanmerkelijk effec-tiever en efficiënter bereikt kunnen worden.
Ook wel genoemd: BPR.
Zie ook: bedrijf, bedrijfskunde, doelmatig, effect, proces, herontwikkelen en onderneming. BPR is een managementtechniek, waarbij men gebruik maakt van technieken, die gericht zijn op kostenreductie via activiteitenanalyses, ‘Activity Based Management’ en analyses van de doorlooptijden in de processen, ‘Time Based Management’, zowel als op kwaliteit- en klantgerichtheid. Zodoende wordt er niet getracht direct de bestaande processen te verbeteren. Eerst wordt vanuit een blanco situatie het (mogelijk) optimale proces opnieuw ontworpen, waar de ‘best practice’ voor wordt bepaald. Dat wil zeggen, op welke wijze kunnen de onder-scheiden activiteiten van dat proces, gegeven hun onderlinge verbanden, het beste worden verricht.
Zie ook: Activity Based Management analyse, management, klant, kosten, kwaliteit en Time Based Management.
BPR kan pas succesvol worden toegepast, wanneer de doelen, doelstellingen en problemen concreet zijn benoemd en gekwantificeerd, terwijl deze ook door de medewerkers als relevant en noodzakelijk zijn aangemerkt. De fase van de strategiebepaling behoort zodoende feitelijk niet tot het BPR-proces.
Zie ook: strategie.
Het BPR-proces zelf is onder te verdelen in een:
•Verkenningsfase: Uitgaande van de strategische doelen wordt via benchmarking nagegaan, op welke gebieden en punten het prestatieniveau van de concurrentie moet worden geëvenaard, dan wel overtroffen, waarbij gekozen kan worden uit aanpassingen ten aanzien van:
-het kwaliteitsniveau;
-het kostenniveau;
-het serviceniveau;
-de procestijd.
•Herontwerpfase: Het bepalen van de gewenste uitvoering van de processen en op grond daar-van de juiste aanpassingen van de huidige inrichting van die processen, waarbij onder-scheiden worden:
-kernprocessen: de processen, die kritisch zijn voor de te leveren prestaties in de markt en/of concurrentieel voordeel bieden;
-niet-kernprocessen: processen, die niet direct de strategie ondersteunen, maar wel meerwaarde creëren in de ogen van de klant.
•Implementatiefase: Het effectief doorvoeren van de voorgestelde veranderingen binnen de bedrijfsvoering.
Zie ook: benchmarking, concurrent en markt. Tags: Activity Based Management – analyse – bedrijf – bedrijfskunde – benchmarking – BPR – doelmatig – concurrent – effect – klant – kosten – kwaliteit – management – proces – her-ontwikkelen – markt – onderneming – strategie – Time Based Management.