Vastgoedmanagement

Willem G. Keeris (2018-2019)

Gepubliceerd op 06-02-2018

Aanbodsysteem (woningen)

betekenis & definitie

Aanbodsysteem is de benaming voor een methodiek van woningtoewijzing in de sociale huursector, waarbij woningzoekenden naar eigen voorkeur kunnen inschrijven op periodiek aangeboden leegstaande woningen van de corporatie(s), indien zij beantwoorden aan daarvoor gestelde, minimale criteria met betrekking tot het (gezamenlijke) inkomen in relatie tot de gevraagde huur en de samenstelling en grootte van het huishouden in relatie tot de grootte van de betreffende gewenste woning, waarna toewijzing volgt op basis van te hanteren selectiecriteria per doelgroep van starters en doorstromers.

Ook wel genoemd: Delftse model en aanbodmodel.

De inschrijving als woningzoekende is niet meer mogelijk bij de corporaties, die met dit aanbodsysteem werken. De volgorde van de geaccepteerde aanmeldingen per aangeboden woning is dan bepalend, waarbij per corporatie toewijzingsregels zijn opgesteld voor starters en doorstromers. Zo kan voor starters het leeftijdscriterium gelden en voor doorstromers een bepaalde, op te bouwen score op basis van:

• Het verhuizen vanuit een woning met een niet-passende huurprijs (te laag of te hoog) naar een wel (of beter) passende woning qua huurniveau.

• Het verhuizen vanuit een woning met een niet-passende grootte (te groot of te klein) naar een wel (of beter) passende woning qua capaciteit.

• De duur van de verstreken huurperiode in de te verlaten woning van de betreffende corporatie.