Wilhelmus Hengstmengel

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 25-11-2013

2013-11-25

Sautens

betekenis & definitie

Sautens is een klein dorpje aan het begin van het Oetztal, dat vooral bekend is als vakantiebestemming voor wandelaars en mountainbikers, en als verblijfplaats tijdens de wintersport, voor het nabijgelegen skigebied Hochoetz.

Het dorpje heeft een kleine 1.400 inwoners, en ligt wat afzijdig van de Bundesstraße die verder het Oetztal in loopt, naar bekende wintersportdorpen als Sölden en Obergurgl.
Niet ver van Sautens, en gedeeltelijk op het grondgebied van de gemeente, ligt het adrenalinepark Area 47, een el dorado voor klimmers, rafters, en iedereen die graag bergsporten beoefent. Bovendien zijn er rond Sautens veel mogelijkheden om te wandelen, te fietsen of te mountainbiken.
Kenmerkend voor het dorp en haar tradities, is de Kathreinerlauf, een soort sinterklaas, maar dan zonder goedheiligman en met heel veel duivels. De Kathreinerlauf vind doorgaans plaats op de eerste zaterdag(avond) van december, en is een evenement waarvoor nagenoeg alle inwoners van Sautens uitlopen. In de komende jaren probeert men in het dorp het zomertoerisme verder te laten aantrekken, door het aanleggen van een nieuwe golfbaan met bijbehorend nieuw zwembad, en andere recreatiemogelijkheden.