Wilhelmus Hengstmengel

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 14-12-2013

2013-12-14

Oostenrijk

betekenis & definitie

Oostenrijk is een land dat grotendeels in de Alpen ligt, en vooral bekend is om de vakantiemogelijkheden in zomer en winter, de goede witte wijnen, en van Sissi, de voormalige Keizerin Elisabeth. Het land heeft ongeveer 8,5 miljoen inwoners en de hoofdstad is Wenen.

Oostenrijk is verdeeld in negen bondslanden (een soort provincies met een grote mate van zelfbestuur), te weten:
Burgenland, Neder-Oostenrijk, Opper-Oostenrijk, Stiermarken, Karinthië, Salzburg, Tirol, Vorarlberg en Wenen. Oostenrijk is een republiek, met aan het hoofd de minister-president, en een voornamelijk ceremoniële taak voor de president. Vroeger was Oostenrijk een Keizerrijk, maar na de Eerste Wereldoorlog is in de grondwet opgenomen dat geen lid van de voormalige keizerfamilie nog een ambt in de regering mag uitoefenen.
Het grootste deel van Oostenrijk bestaat uit bergen en is een vakantiebestemming die veel toeristen trekt. Het toerisme is dan ook de grootste bron van inkomsten en bedraagt ongeveer 25 miljard euro per jaar.
Het grootste deel van de Oostenrijkers is in en rond Wenen woonachtig, met alleen in de hoofdstad al ruim 1,6 miljoen inwoners. Andere 'grote' steden zijn: Graz (ca. 250.000 inwoners), Linz (190.000), Salzburg (150.000), Innsbruck (120.000) en Klagenfurt (90.000).