Wiktionary

Nederlandstalige WikiWoordenboek

Gepubliceerd op 04-12-2017

mimosa

betekenis & definitie

mimosa - Zelfstandignaamwoord
1. (plantkunde) geslacht uit de vlinderbloemigen
Hoe laat is het? Dag en nacht vragen organismen zich dit af. De mimosa moet al voor het donker zijn blaadjes dichtvouwen, anders verliest hij onnodig water. Vissen moeten twintig minuten voor het eerste licht hun ogen activeren, anders missen ze prooien. Algen moeten al aan het eind van de nacht hun fotosynthesemachines aanmaken, anders verliezen ze kostbare tijd.
2. (drinken) mix drank van champagne en sinaasappelsap
Op zoek naar een lekkere cocktail die je altijd kunt schenken? Stop dan met zoeken, want deze heb je hier gevonden. De Mimosa cocktail is een overheerlijke cocktail met sinaasappelsap en champagne als ingrediënten. Het kan elke dag worden gedronken en kan erg eenvoudig zelf worden gemaakt. Het is een heerlijke cocktail die bij een ieder goed in de smaak zal vallen. Probeer daarom deze cocktail eens te maken. De smaak van de cocktail is erg verrassend dankzij de lekkere ingrediënten.
3. (kookkunst) salade waarover eigeel wordt uitgestrooid
Mimosa-eieren: Snijd de eieren in de lengte doormidden, doe de eidooiers in een kommetje en prak ze fijn. Breng op smaak met (versgemalen) witte peper en zout. Roer in een ander kommetje de bieslook en de peterselie door de roomkaas en breng op smaak met (versgemalen) witte peper en zout. Schep de kruidenroomkaas in de eiwithelften. Bestrooi met de eigeelkruimels: ze lijken op de bloemetjes van de mimosa.

Woordherkomst
uit het Latijn

Bronvermelding