gerstenat - Zelfstandignaamwoord
1. (informeel) (drinken) bier omdat bier van gerst gemaakt wordt
♢ Hop (de klimplant Humulus lupulus) kwam in de Middeleeuwen in zwang. Tijdens het brouwen wordt de ‘wort’ (het suikerhoudend gerstenat) op een bepaald moment gekookt. Als daarbij bloemen van de hop werden meegekookt, deed dat veel goeds voor het bier. Hop conserveert. Hop stabiliseert het schuim. En hop maakt bier bitter, doordat zuren in de hop tijdens het koken worden omgezet in bittere stoffen.
♢ Die avond nam Barber hem mee naar een publiek huis en trakteerde hem op zoete appelwijn. Zelf deed hij zich te goed aan een ruime hoeveelheid bier en zong een lied op het gerstenat. Hij had een schorre, maar vaste stem, en toen zijn lied ten einde was werd er geklapt en met kannen op tafel gestampt.
Woordherkomst
samenstelling van gerst en nat met het invoegsel -e-
Synoniemen
bier, gerstebier
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk
Bronnen
Bronnen: