Gepubliceerd op 04-12-2017

gerstenat

betekenis & definitie

gerstenat - Zelfstandignaamwoord
1. (informeel) (drinken) bier omdat bier van gerst gemaakt wordt
Hop (de klimplant Humulus lupulus) kwam in de Middeleeuwen in zwang. Tijdens het brouwen wordt de ‘wort’ (het suikerhoudend gerstenat) op een bepaald moment gekookt. Als daarbij bloemen van de hop werden meegekookt, deed dat veel goeds voor het bier. Hop conserveert. Hop stabiliseert het schuim. En hop maakt bier bitter, doordat zuren in de hop tijdens het koken worden omgezet in bittere stoffen.
Die avond nam Barber hem mee naar een publiek huis en trakteerde hem op zoete appelwijn. Zelf deed hij zich te goed aan een ruime hoeveelheid bier en zong een lied op het gerstenat. Hij had een schorre, maar vaste stem, en toen zijn lied ten einde was werd er geklapt en met kannen op tafel gestampt.

Woordherkomst
samenstelling van gerst en nat met het invoegsel -e-

Synoniemen
bier, gerstebier