Wiktionary

Nederlandstalige WikiWoordenboek

Gepubliceerd op 03-10-2017

2017-10-03

democratie

betekenis & definitie

democratie - Zelfstandignaamwoord
1. (politiek) staatsvorm waarin wordt geregeerd door uit het volk verkozen vertegenwoordigers
    ♢ In Tunesië daarentegen is de dictatuur van Zine al-Abidine Ben Ali omgevormd in een democratie, met vrije verkiezingen en een grondwet, „die een van de beste is ter wereld”, zegt premier Habib Essid in een vraaggesprek. Essid was vorige week enkele dagen in Nederland.
2. ideaal, een open (land)bestuursvorm waarin iedereen vrij en op gelijke voorwaarden kan deelnemen, bijdragen en stemmen
    ♢ Naast al zijn bewondering voor de verworven Amerikaanse vrijheden had Tocqueville een bedenking. Als grootste gevaar voor de Amerikaanse democratie zag hij de tirannie van de meerderheid. De Amerikaanse samenleving, in tegenstelling tot de Franse, vond hij verstikkend door haar intellectuele conformisme. Afwijkende opinies en dissidente minderheden werden eronder bedolven. Onbeteugelde macht was volgens hem altijd funest, of nu ging om een individuele despoot of een democratische meerderheid.

Woordherkomst
Al dan niet via het Franse démocratie ontleend aan het Latijnse democratia (zelf een ontlening aan het Oudgriekse δημοκρατία).
met het voorvoegsel demo- en met het achtervoegsel -cratie

Antoniemen
dictatuur, monarchie

Verwante begrippen
volksregering, democraat, democratisch