Gepubliceerd op 03-10-2017

deerniswekkend

betekenis & definitie

deerniswekkend - Bijvoeglijk naamwoord
1. van iets of iemand dat het heel zielig is en veel medelijden en medeleven opwekt
    ♢ De anekdotes uit het boek hebben de Franse politiek al dagen in zijn greep. Sarkozy, schrijft Buisson, heeft geen principes, een „politiek handelaar”, „alleen geïnteresseerd in de korte termijn” en „geobsedeerd door geld”. Als president was hij badinerend over vrijwel iedere andere politicus, ook uit eigen kamp. François Fillon, vijf jaar Sarkozy’s premier, is een „zielepoot”, „deerniswekkend” en „pathetisch”. En over oud-president Chirac zegt Sarkozy in het boek: „Ik heb nog nooit zo’n corrupt figuur ontmoet.”
    ♢ Het jonge Zuid-Soedan bevestigt daarmee zijn status als Afrika’s meest deerniswekkende natie. Onbekwaam leiderschap, megacorruptie en een politieke machtsstrijd die ontaardde in een onverzoenlijke stammenoorlog liggen ten grondslag aan een nieuwe strijdronde. Vanochtend waren weer zware explosies en machinegeweervuur te horen in Juba. In Juba verblijven ongeveer honderd Nederlanders, hun is aangeraden het land zo snel mogelijk te verlaten. Maar voorlopig moeten ze binnen blijven, het vliegveld van Juba is gesloten.

Woordherkomst
samenstelling van deernis en wekkend

Synoniemen
meelijwekkend ,,armzalig, beklagenswaardig, deerlijk, ellendig, erbarmelijk, rampzalig, treurig, zielig, vreselijk, hartbrekend

Bronvermelding
Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!