Wielersportwoordenboek

Wielersportwoordenboek door Jan Luitzen ©

Gepubliceerd op 03-08-2017

2017-08-03

préface

betekenis & definitie

(de) veroud. - (alleen direct voorafgaand aan (en formeel geen deel uit makend van) de Tour de France van 1988) combinatie van ploegentijdrit en individuele tijdrit.

• Er werd beklemtoond dat de préface volledig losstond van de Ronde, maar er kwam kritiek los omdat de préface werd gezien als een middel om de Tour een dag langer te laten duren om aldus meer geld in de lade te brengen. Van meer formele aard was de kritiek dat deelnemende renners de regels van de UCI zouden overtreden, volgens welke men de dag vóór een grote wedstrijd niet aan een andere wedstrijd mag deelnemen. (COSTZ)

• Officieel was de préface een ‘wilde’ wedstrijd, waarvoor de Tourorganisatie later een officiële berisping van de UCI kreeg. (...) In de préface werden de eerste 3,8 kilometer per ploeg gereden. Nadat de ploeg na 3,8 kilometer werd afgeleid ging één renner door voor de laatste kilometer. De snelste renner van die laatste kilometer mocht in de Tour met de gele trui vertrekken (Bontempi), de nummer twee kreeg de groene trui (Stevenhaagen). (MAHR4)

Herkomst: Fr. (inleiding)