Wetenschapper van de week

Intrigerende wetenschappelijke feiten

Gepubliceerd op 06-05-2024

Nooit ziek omdat mijn vader een vaccin heeft gekregen?

betekenis & definitie

Mihai G. Netea -

Moderne vaccinatie begon meer dan 200 jaar geleden en heeft sindsdien honderden miljoenen levens gered. Hoe werkt het? De witte bloedcellen van ons immuunsysteem worden blootgesteld aan stukjes van een bacterie of virus, en leren hoe ze een echte infectie efficiënter kunnen bestrijden. Wanneer de noodzaak zich voordoet tijdens een infectie, zullen ze de binnendringende microbe gemakkelijker elimineren, zodat we niet ziek worden.

Het enige dat we daarvoor hoeven te doen, is de prik krijgen. Maar wat als dat niet eens nodig is? We weten al lang dat moeders hun baby’s antistoffen geven via de placenta en tijdens de borstvoeding om de infecties te bestrijden. Dat is de reden waarom zwangere vrouwen gevaccineerd kunnen worden niet om zichzelf tegen infecties te beschermen, maar om hun baby’s te beschermen. Maar we dachten altijd dat vaccinaties bij de vader nooit effecten kunnen hebben op het kind. Recente onderzoeken tonen nu aan dat we misschien ongelijk hebben gehad, en vaders kunnen hun kinderen ook helpen resistenter te worden tegen infecties. Uit een recent onderzoek is gebleken dat vaccinatie of infectie van volwassen muizen de weerstand van hun nakomelingen tegen infecties gedurende twee generaties kan vergroten, dus zowel bij hun kinderen als kleinkinderen. Dit komt niet door antilichamen, maar door kleine veranderingen in de chemische moleculen die in de zaadcellen aanwezig zijn en die de immuuncellen van het toekomstige kind kunnen leren om infecties efficiënter te bestrijden. Later is in een ander onderzoek bij mensen aangetoond dat vaccinatie van vaders ook de overleving van hun kinderen verbetert.

Deze ontdekking heeft veel implicaties om te begrijpen waarom sommige mensen resistenter zijn tegen infecties dan anderen, maar ook om iedereen aan te moedigen de vaccins te krijgen die we nodig hebben: uiteindelijk kunnen we niet alleen onszelf helpen, maar ook onze kinderen.