Wetenschapper van de week

Intrigerende wetenschappelijke feiten

Gepubliceerd op 22-04-2024

Niets gedronken, toch beschonken

betekenis & definitie

Max Nieuwdorp -

Zo nu en dan houdt de politie automobilisten aan die opvallen door hun slingerende rijstijl. Te diep in het glaasje gekeken, stapt u maar even uit. Maar uit onderzoek van het UMC Amsterdam blijkt dat je ook dronken kunt zijn zonder een druppel alcohol te hebben gedronken. Hoe zit dat?

Leververvetting is een ernstige aandoening die vaak veroorzaakt wordt door overmatig alcoholgebruik. Onderzoekers van het UMC Amsterdam hebben nóg een oorzaak van deze ziekte ontdekt: het Auto Brewery Syndrome.

Dat ons lichaam alcohol aanmaakt weten we al lang. Bij een normale darmhuishouding is dat een hoeveelheid die overeenkomt met anderhalf biertje per dag. Bij mensen die lijden aan het Auto Brewery Syndrome kan dat oplopen tot wel een halve liter whiskey. Daar word je niet alleen flink beschonken van, het is ook een aanslag op je lever, want die is voortdurend bezig om die alcohol weer af te breken. De leververvetting die wordt toegeschreven aan alcoholisme en het eten van teveel suiker, kan dus ook ontstaan bij mensen die helemaal niet drinken en heel gezond eten.

Deze Non Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) is geen excuus om toch de weg op te gaan: de alcohol die het lichaam in grote hoeveelheden zelf aanmaakt is echt, en de effecten ervan ook. Je wordt er dus echt dronken van. Het toont aan dat er nog veel onderzoek gedaan moet worden. Die complexiteit is het mooie van endocrinologie. Wat we weten van onze hormonen is nog maar het topje van de ijsberg. Zo hebben we ontdekt dat hormonen een dag- en nachtritme hebben, en voortdurend met elkaar in wisselwerking zijn. In Nederland alleen al lijden 2,5 miljoen mensen aan een hormoongerelateerde aandoening. De meestvoorkomende daarvan is diabetes, maar ook ook schildklierstoornissen kunnen hele ingrijpende symptomen hebben.

Gratis dronken worden zonder daarvoor een avond in het café te hoeven zitten lijkt daarbij vergeleken misschien niet zo erg, maar de problemen die dat oplevert zijn dat wel.